Annons

Annons

Annons

Postlåda eller brevlåda?

Skatteverket vet inte skillnaden på postlåda och brevlåda men det är myndigheten inte ensam om. Ingen tycks längre veta vad som menas.

Det pågår nu lite av en kampanj för att få oss att skaffa så kallad digital brevlåda. I denna digitala låda ska då post från myndigheter som skatteverket landa snabbt och säkert. Skatteverket lockade också med att om man skaffade digital brevlåda senast första mars, så skulle skatteåterbäringen komma före påsk.

Man kan ju undra vad som egentligen menas. En brevlåda är något helt annat än en postlåda. I en brevlåda stoppar man det man vill skicka till någon. Är det Postens låda så är den gul eller möjligen röd när det lackar mot jul.

Annons

Annons

Andra företag kan ha andra färger.

En postlåda är en låda där du får post, oftast räkningar och julkort numera.

Den lådan får ha vilken färg som helst, men ska uppfylla vissa tekniska krav. Postlåda kan också vara en lucka i ytterdörren som är särskilt avsedd för till innehavaren ankommande postförsändelser.

Förr fanns postlåda med i adresser på landsbygden, då förkortad PL följt av några siffror. Långt tillbaka fanns ofta små lådor som just var avsedda för brev. De var inte större än att brev gick in och var märkta BREF.

Det är lite konstigt att en myndighet som Skatteverket inte kan skilja på postlåda och brevlåda, men å andra sidan kan inte datortidningar eller andra tidningar heller göra det. Slår man upp orden i synonymlexikon så anges de tydligen ofta som synonymer till varandra.

Jag tror jag ska skaffa digital postlåda när det kommer en sådan. Digital brevlåda tror jag får vara tills jag blir påtvingad en sådan.

LÄS MER KULTUR

Nå, vad är detta, en brev- eller postlåda?


Lennart Götesson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan