Annons

Annons

Annons

Berguvarna vid Falu gruva

Berguvkameran monteras ned – ersätts med ny i gruvans regi

Falu gruva har beviljats 70 000 kronor där ändamålet bland annat ska vara att öka kunskaperna om berguven som fågelart. I dag finns en webbkamera riktad mot berguvparets häckningsplats som bedrivs i privat regi. Den ska nu bytas ut mot en som ska drivas av Falu gruva. Det är en av åtgärderna man, genom bidraget, ska genomföra.

I slutet av förra veckan stod det klart att Falu gruva beviljats 70 000 kronor som man ansökt om för att kunna bedriva ett projekt där berguvarna är involverade. Besökarna ska nu kunna studera berguvarna i sin naturliga miljö genom investeringar i en kikare placerad vid utkikstornet och en ny webbkamera som kommer att vara riktad mot den boplats berguvarna finns vid i dag.

– Falu gruva är stolta över att få ha häckande berguvar på vårat område. Projektet bygger på att informera om Dalarnas landskapsdjur på ett korrekt sätt och därför samarbetar vi med Dalarnas ornitologiska förening, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu gruva.

LÄS MER: Länsteatern drog sig ur projekt i Falu gruva

Annons

Annons

Anna Björkman, verksamhetschef på Falu gruva. I bakgrunden syns Stig-Åke Svensson, ordförande i Dalarnas Ornitologiska förening.

Bild: Christian Larsen

LÄS OCKSÅ: Nedskräpning och ommöblering vid Falu Gruva – Pokémontrenden antogs ligga bakom

Stig-Åke Svensson, ordförande i Dalarnas ornitologiska förening berättar att föreningen engagerat sig i berguvar så länge föreningen har funnits, sedan mitten av 1950-talet.

– Beståndet har sedan slutet på 1800-talet ständig minskat och det finns tre kraftiga orsaker till det. Det första är att berguven alltid varit förföljd, den har blivit förgiftat av bland annat DDT och PCB. Det tredje är att skogsbruket och den urbana miljön tar död på berguven. På 1970-talet påbörjades därför uppfödningar av berguvar, säger Svensson.

TV: Besök vingskadade uven Slig på rehab!

Inbäddat innehåll

Svensson poängterar vikten av det värdet med vilt häckande uvar, som paret i Falu gruva är i dag. I dag minskar antalet berguvar i Dalarna och ofta handlar det om dödsolyckor för berguvar påverkat av människan, bland annat att skog avverkas i närheten häckningsplatser.

– Då är det roligt när det finns lokaler där det går bra, som i Falu gruvarna, där uvarna eliminerar riskerna med att möta rovdjur.

Annons

LÄS OCKSÅ: Berguvexpert: "Den låda Falu gruva placerat ut är en ren dödsfälla för berguvarna"

Annons

Stig-Åke Svensson, ordförande i Dalarnas ornitologiska förening.

Bild: Christian Larsen

Pengarna för ändamålet kommer från Naturvårdsverket och har sökts tillsammans med Falu kommun. Beslutet togs av Länsstyrelsen Dalarna.

– Vi kom med idén att vi ville uppmärksamma berguvarna som finns vid Falu gruva och gick ihop med Falu kommun med ett tvåårigt projekt där vi under första året ska montera en fast kikare i utkikstornet och att komplettera tornet med informationsmaterial om berguv tillsammans med Dalarnas ornitologiska förening.

APRIL 2016: Tre nya berguvar kläcktes – strax innan avtäcktes kontroversiella uvstatyn

Steg 2 kommer att ske under 2018 och kommer att innebära en fortlevnad för en webbkamera riktad mot berguvarnas häckningsplats.

– Då monterar vi ner den befintliga kameran och monterar en ny som finansieras av projektet. säger Anna Björkman.

Berguvshonan ruvar på ägg i Falu gruva den 13 mars 2017.

Bild: Berguvskameran

Annons

Kalle Bergström och Lars Lagerqvist befann sig under måndagen på plats vid informationsträffen vid Falu gruva gällande det nya projektet som innebär bland annat att den kamera som i dag är monterad ska tas bort. De båda var inte inbjudna till informationen som hölls trots gedigen kunskap om berguvarna i Falu gruva.

– Från början bestämde jag och en berguvsuppfödare att ordna pengar till den webbkamera som nu sitter på plats. Men nu säljer vi kameran, säger Kalle Bergström.

Annons

JANUARI 2016: Då kom uven tillbaka till gruvan

– Uvarna har själva valt den plats de häckar på nu. När det gamla paret försvann så kom ett nytt par och väljer samma hylla att häcka på. Så det är en perfekt plats för dem, säger Lars Lagerqvist.

Kalle Bergström säger att de båda har framfört förslag och idéer under alla år som berguvarna befunnit sig i Falu gruva.

– Men nu lägger man fram det som om det är deras egna förslag. Och vi har inte fått höra ett ord om projektet, det läste jag på en natursida på Internet, säger Bergström.


Christian Larsen

023-475 95
christian.larsen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan