Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

ABF: Sverige ska konkurrera med kompetens, inte usla villkor för de som jobbar

Ett a- och ett b-lag på arbetsmarknaden kommer bryta ner den svenska modellen och skapa en ny underklass. Att satsa på utbildning framför osund konkurrens handlar därför inte bara om att stärka arbetskraften utan också om att stärka demokratin, skriver representanter för ABF.

Ingen människa i Sverige ska behöva gå runt med en känsla av att ha lämnats efter. Ändå är det just vad utanförskapet innebär - både det som finns i storstädernas förorter och det vi ser på våra landsbygdsorter. En avgörande del av problemet är att en allt större grupp saknar den utbildning och kompetens som behövs för att kunna ta ett jobb. Med ett starkare kunskapslyft och förbättrade möjligheter till fortbildning kan vi bryta den utvecklingen.

Speciellt utsatta är de som saknar gymnasiekompetens eller de som har en kortare utbildning med arbeten som riskerar att bortrationaliseras vid nästa lågkonjunktur. Ska klyftorna minska måste vi investera i vuxenutbildning och kompetensutveckling. Alla förtjänar mer än en chans i livet.

Annons

LÄS OCKSÅ: Unionen: (S) förslag om förbättrade chanser för yrkesverksamma att plugga vidare är välkommet

Annons

Borgerliga debattörer framhåller ofta att vi borde skapa jobb med sämre villkor och på så sätt sänka trösklarna. Men då har man gett upp all tro på individens kraft och att alla ska känna trygghet på jobbet. Det betyder att de på förhand gett upp tanken på människors förmåga att lära av varandra och tillägna sig nya kunskaper. Istället för att investera i människor genom utbildning ska resurserna gå till att skapa en låglönemarknad för människor med kort utbildning. Sverige ska konkurrera med kompetens och kvalitet, inte urusla villkor för de som jobbar.

Utbildning är ett medel för att skapa det kitt som håller ihop samhällen. På så vis får människor högre grad av självständighet och frihet att göra sina egna val i livet, skriver debattörerna.

Bild: Bertil Ericson / TT

Ett a- och ett b-lag på arbetsmarknaden kommer bryta ner den svenska modellen och skapa en ny underklass. Dessutom leder det till att samhällets allra mest utsatta får mindre motståndskraft mot ekonomiska förändringar och ökar grogrunden för rädsla och utanförskap. Dalarna har de senaste åren fått flera nya medborgare som fortfarande håller på att finna sin plats här. Det är helt nödvändigt att vi skapar positiva spiraler innan det är för sent. Annars vinner extremismen mark. Vi har redan sett i ett flertal europeiska länder vad uppgivenheten och vanmakten kan göra. Radikalisering av alla slag kommer som ett brev på posten när människor slutat känna hopp. Det kan inte Dalarna riskera. Det kan Sverige inte riskera.

Annons

Annons

LÄS OCKSÅ: (S): Nu kommer vi och knackar på din dörr - vi vill prata med dalfolket!

Att satsa på utbildning framför osund konkurrens handlar därför inte bara om att stärka arbetskraften utan också om att stärka demokratin. Det har fungerat för Sverige förut och är en säker väg för att rusta fler för framtiden. Utbildning och framför allt det inkluderande och livslånga lärandet har varit och är en är en självklar hörnsten för tillväxten.

Utbildning är ett medel för att skapa det kitt som håller ihop samhällen. På så vis får människor högre grad av självständighet och frihet att göra sina egna val i livet. Klassbakgrund och tidiga val i livet ska inte avgöra människors framtid. Ingen ska avstå från kompetensutveckling på grund av sin privatekonomi därför är det nya studiestartsstödet helt avgörande för att alla ska kunna delta i en grundskole- och gymnasieutbildning.

Framtiden möter vi helt enkelt genom mer kunskap och inte genom a- och b-lag.

Maria Strömkvist, Ordförande ABF Dalarna

Marie Olsson, Ordförande ABF Dala Finnmark

Abbe Ronsten, Ordförande ABF Södra-Östra Dalarna

Kristina Svensson, Ordförande ABF Borlänge Nedansiljan


DD Debatt

023-475 52
debatt@daladem.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan