Annons

Annons

Annons

Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017

Därför går brandmän i Grängesberg tillbaka till jobbet: "Känner ett starkt stöd"

På torsdagskvällen kom beskedet – flertalet av deltidsbrandmännen i Grängesberg som sagt upp sig i och med det nya avtalet, går tillbaka till jobbet.
– Från i morgon klockan 06 är vi åter i tjänst, sade talespersonen Stefan Söderlund.

Se reprisen av vår livesändning:

Inbäddat innehåll

LÄS ÄVEN (PLUS): "Nu har vi en bra och rejäl räddningstjänst i Grängesberg"

Beslutet togs vid ett möte som brandmännen hade på brandstationen, berättade han. Diskussionen gick fram och tillbaka men efter någon timme var det bestämt.

– Alla utom en av oss går tillbaka. Därmed är vi sju stycken som återgår i tjänst. En slutade redan i vintras och en deltidare kommer att flytta härifrån. Det betyder att vi kommer att vara nio brandmän inklusive de två som från början hade sagt att de ville vara kvar, berättar Söderlund.

Annons

Annons

Deltidsbrandmännen Hans Nilsson och Stefan Söderlund var glada över att vara tillbaka på jobbet. Trots allt, för det blev ju inte en enda krona mer i lönekuvertet – snarare tvärtom.

Bild: Lars Dafgård

På fredag morgon klockan 06 började Jenny Gustafsson, en av de två brandmän som hela tiden velat stanna kvar, och Hans Nilsson sin jourvecka som pågår fram till fredagen den 12 maj klockan 06.

Fruktansvärt att bli anklagad för utpressning

Tidningen träffade Hans Nilsson och Stefan Söderlund vid brandstationen på fredagsförmiddagen. I vår livesändning fick Hans Nilsson frågan om den personliga ekonomin haft någon betydelse i beslutet att han återtagit sin uppsägning. En deltidsbrandman uppges tjäna cirka 60 000 kronor om året före skatt.

– Jag är ju lärare och jag hör till dem som förlorar mycket på nya avtalet, ersättningen minskar med cirka 12 procent. Det vi begärde men inte fick hade ju inte ens vägt upp det vi förlorar. Jag gick inte med i det här för att bli rik, man är med för att hjälpa andra människor.

Stefan Söderlund har varit deltidsbrandman i 29 år och nu blir det en fortsättning. Brandmännen vill inte svika grängesbergarna som man menar har stött dem i deras kamp för bättre villkor.

Bild: Lars Dafgård

Läs även (Plus): Räddningschefen: De i Grängesberg är vinnare

Stefan Söderlund uppger att brandmännen blev berörda av den uppskattning som grängesbergare visade för dem i måndags den 1 maj när de lämnade in sin utrustning.

Annons

– Det var ju över hundra personer som hade samlats vid brandstationen, mer än dubbelt så många som gick i socialdemokraternas första majtåg. Vi har känt ett starkt stöd från de som bor här och vi värnar om bygden. Därför tog vi beslutet att dra tillbaka uppsägningarna.

Annons

Stefan Söderlund och Hans Nilsson berättar att de varje år åker på flera tiotals IVPA-larm. "Då handlar det verkligen om liv och död".

Bild: Lars Dafgård

Då handlar det verkligen om liv och död

Han säger vidare att beslutet har tagits trots att kommunen med räddningsnämndens ordförande Björn Flinth (S) i spetsen står fast vid att inte ge dem bättre ersättningar.

– De säger bara att det finns inga pengar. Så det kan ju tyckas konstigt att vi går tillbaka men vi har ju i alla fall fått ut information om hur dåligt det här nya avtalet Rib 17 är.

Stefan Söderlund berättar att man nu är nio deltidsbrandmän i Grängesberg. "Vi behöver vara 12, som det är nu kommer det att bli tufft för oss i sommar."

Bild: Lars Dafgård

Hans Nilsson blev närmast chockad när han i tidningen läste uttalandet av Björn Flinth om att brandmännen ägnat sig åt utpressning.

– Fruktansvärt, att bli anklagad för utpressning var hemskt. Han har inte ens försökt kommunicera med oss, så att kalla det för utpressning är under all kritik.

Brandkåren blir kvar i Grängesberg och likaså den så viktiga IVPA-tjänsten. "Vi vet vilken nytta vi gör, något som våra politiker inte verkar göra."

Bild: Lars Dafgård

Annons

Hans Nilsson berättar att brandmännen i Grängesberg varje år åker ut på 50 – 60 så kallade IVPA-larm (i väntan på ambulans). En verksamhet som är betydelsefull för att öka tryggheten bland de boende i området.

– Det är många gånger de mest dramatiska larmen vi har, för då handlar det verkligen om liv och död. I bland går det bra och i bland går det mindre bra. Vi får se sådant som inte är så jättetrevligt.

"Grängesbergarna har visat att de vill ha oss kvar här, något som kommunen inte har visat", säger Stefan Söderlund.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Du har varit med och räddat liv?

– Ja, vid ett flertal tillfällen och det är ju därför vi gör det här. Vi vet vilken nytta vi gör, något som våra politiker inte verkar göra.

Så här skriver brandmännen i ett uttalande som antogs på mötet på torsdagskvällen: "Vi på deltidskåren i Grängesberg har efter moget övervägande och en hel del diskussioner beslutat att dra tillbaka våra uppsägningar. Detta beslut grundas på det starka stöd vi känner från boende i Grängesberg med omnejd. Någon kommer säkert att tycka att vi gjort detta i onödan men vi har fått ut info om vilket uruselt avtal Rib 17 är. Vi deltidskåren känner att vi i och med detta tar vårt samhällsansvar vilket inte kan sägas om kommunen."

LÄS ÄVEN: Nu har Gränges deltidsbrandmän fått nog

LÄS ÄVEN: "Fungerar i Nyhammar och Grängesberg"

Annons

LÄS ÄVEN: Deltidsbrandmän en bristvara

LÄS ÄVEN: Brandkår i Grängesberg läggs ner

LÄS ÄVEN: Förre brandchefens raseri mot heltidsförslaget "Det är idiotiskt"

Från fredag morgon är allt som vanligt igen med två brandmän som har jour och är beredda att inom några minuter rycka ut på till exempel olyckor, bränder och IVPA-larm.

Bild: Lars Dafgård

Annons


Monica Boström

023-936 59
monica.bostrom@mittmedia.se


Torbjörn Granling

0240-882 08
torbjorn.granling@mittmedia.se


Lars Dafgård

023-935 05
lars.dafgard@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan