Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Så fejkar Fria Tider en korrekt nyhetsartikel

Du som tror att den högerextrema sajten Fria Tider skriver sant och relevant ska läsa följande text. Den handlar om ett brott, sexuellt utnyttjande av barn. DD:s nyhetsrapportering innehåller inga felaktigheter. Det gör däremot Fria Tiders artikel som undanhåller läsaren relevanta fakta i målet.

Den högerextrema sajten Fria Tider förvanskar och förvränger fakta i sin politiska propaganda.

Annons

I februari dömdes en 21-årig man för flera brott av vilka det allvarligaste var sexuellt utnyttjande av barn. Under avtjänande av tidigare straff fick han kontakt med en 14-årig flicka som han gjorde gravid. Trots allvaret i brottet och tidigare misskötsel dömdes han till skyddstillsyn och redan pågående behandling. Ett av flera skäl till det var att ny åldersbestämning gjorde sannolikt att han bara är 19 år.

På domen anges alltså personnummer som visar att han är 21 år. Trots det blir han bedömd som vore han 19 år. Vilket gav följande rubrik i Dala-Demokraten:

”21-åring blev 19 – slipper fängelse för sex med barn”

Annons

Redan när texten skrevs insåg jag att nyheten skulle komma att i olika former valsa runt i vad som kallas ”alternativa medier”. Mycket riktigt blev jag uppringd av en förbindlig person som lät ung och sa sig vara från den dubiösa sajten Fria Tider. Han närmast ursäktade det senare och försäkrade att han bara var intresserad av fakta och ville ställa några frågor. Jag svarade korrekt och hjälpte honom med tingsrättens målnummer.

Annons

Det gick några dagar.

Så kom ett mejl till redaktionen med länk till DD:s artikel och en variant publicerad av just Fria Tider. En sarkastisk skribent meddelade att vi ”glömt” ta med ”vissa” fakta och att censur blir löjlig nu när ”fria nätmedia, Flashback, utländsk media o likn är så lätt tillgängligt”.

Skribenten utgick alltså från att DD:s artikel är censurerad och Fria Tiders korrekt. Vilket ger skäl att göra en liten jämförelse.

Då Fria Tider haft att hålla sig till domen och DDs artikel blir presentation av relevanta fakta relativt lika. Relevant är den ändrade åldersbedömningen, tidigare misskötsel av vård och att den dömde känt till att flickan var underårig när de hade sex. Fria Tider väljer till skillnad från DD att nämna gärningsmannens ursprungsland. De citerar, till skillnad från DD, att den dömde har ”svårt att förstå inte alltför komplicerade” och väljer sen ordet ”saker”. I domen står ”uttryckssätt”. Citatet är hämtat ur ett resonemang kring hur 21(19)-åringens bristande skolgång gjort att han har svårt att bedöma ålder i förhållande till skolklass.

Sen blir jämförelsen intressant.

Fria Tider upplyser om att ”flickan var på rymmen från ett behandlingshem och i en utsatt situation när hon hamnade i (den dömdes) grepp”. Det är riktigt så till vida att de hade sex under en period när 14-åringen var på rymmen. Däremot censurerar Fria Tider att förhållandet då pågått i mer än ett halvår och att flickan rymde för att träffa 21-åringen. Inte heller nämner Fria Tider att parets relation har fortsatt, nu fullt lagligt, att båda är engagerade i uppfostran av deras gemensamma barn och att 21(19)-åringen regelbundet drogtestas. Vilket är högst relevant för utfallet av domen.

Annons

Annons

Fria Tider påstår vidare att 21(19)-åringen tidigare ”är dömd för ett stort antal brott”, vilket för över till rubrikerna där han påstås vara ”tungt kriminell”.

Underlag för det är tre domar för totalt elva brott. Senaste noteringen i belastningsregistret rör undanröjande av skyddstillsyn efter upprepad misskötsel. Det gav sex månaders fängelse och blev vad som avbröt det sexuella umgänget med flickvännen. För övrigt det enda fängelsestraff denne ”tungt kriminelle” person avtjänat. Här kan påpekas att DD, till skillnad från Fria Tider, om bakgrunden citerar noteringar om att 21-åringen ”har nästan bara prokriminella vänner” liksom bristande impulskontroll och problemlösningsförmåga.

Fria Tider har hela fyra rubriker:

Ovanför påståendet om den tunga kriminaliteten påstås att i domen skulle framgå att den dömde är ”för lågintelligent” för att förstå att flickan var 14 år. Ett fullständigt grundlöst påstående.

I nästa rubrik finns det tvetydiga påståendet om att flickan sexutnyttjats när hon var på rymmen.

I själva huvudrubriken berättas att 14-åringen fött förövarens barn efter sexbrotten – men att han nu slipper både fängelse och utvisning. Vilket är sant – men inte korrekt.

I Dala-Demokraten nämns inget om utvisning.

Skälet till det är att det aldrig ens förts talan om utvisning. Det har heller aldrig gjorts i något tidigare mål mot 21(19)-åringen. Det är ett rent påhitt av Fria Tider. Ett medvetet vilseledande av läsarna. Inte oväntat är artikeln i Fria Tider osignerad.

Det är fullt förståeligt att folk upprörs av vad jag själv skrev om fallet. Jag inser att det bidrar till misstro mot både invandrare och myndigheter. Men vad jag skrev är sant, relevant och av oavvisligt allmänintresse. Närmast en plikt. Att inte referera fallet vore en eftergift till den politiska korrekthet vi inom traditionella medier numera ofta anklagas för.

Annons

Utvecklingen av publiciteten visar också hur viktigt det är att vi skriver om fallet.

Annons

Fria Tider tillåter sig att föra in utvisning fast det aldrig varit på tal. De tillåter sig utelämna att paret håller ihop och vårdar det gemensamma barnet. De tillåter sig att kalla en person som dömts tre gånger för elva brott och avtjänat 39 dagar i fängelse för ”tungt kriminell”. De tillåter sig påstå att tingsrätten funnit den dömde ”lågintelligent”. Det är uppenbart att ansvarigas syfte varit att vilseleda läsarna och driva propaganda. Hur skulle deras artikel ha sett ut om de inte varit tvingade att förhålla sig till vad som redan stått att läsa i Dala-Demokraten?

Den sarkastiske skribenten uppmanar oss på DD att läsa och jämföra.

Det är vad jag just gjort. Jämförelsen är överlägset till DDs fördel. Har skribenten gjort samma sak? Säkert. Det riktigt obehagliga i hela historien är att han tycks ta för givet att det är Fria Tider som säger sanningen. Vilket han säkert inte är ensam om. Hur ska han veta hur det är med yrkanden om utvisning? Med omständigheterna vid sexutnyttjandet? Med den ”tunga kriminaliteten”? Varför litar han inte på att vad som står i Dala-Demokraten är korrekt? Det borde vara självklart och att inte så är fallet är allvarligt.

Vad har då övriga traditionella medier rapporterat om ett så här speciellt fall? Intressant fråga. Jag har inte sett eller hört någonting alls någonstans.

Politiskt inkorrekt vill jag påstå att det finns fog för anklagelserna om politisk korrekthet mot traditionella medier. Där finns en ovilja att skriva om ämnen som det här. Förmodligen på grund av ängslan för att anklagas för rasism och underblåsa främlingsfientlighet. I det ligger ett mått av gott omdöme, ambitionen att inte göra just det. Det är inget stort problem men ett problem är det. Inte minst genom att det ger utrymme för och legitimitet åt alternativa mediers slarviga, hafsiga och med oftast osanna uppgifter fyllda rapportering.

Annons

Som i det aktuella exemplet.

Annons

Tystnad göder lögnen. Att inte alls skriva om fall likt det här bidrar till en i alltför många fall berättigad misstro mot dem som inte gör det. Dessutom ger det företeelser som Fria Tider fria händer att förvanska verkligheten. Vilket det rimligen är angeläget att förhindra. Det är viktigt att återvinna den sarkastiske läsarens förtroende. Lära honom vad som är rätt.

Personligen har jag aldrig haft problem med att hantera det här. Precis som polisen Peter Springare har jag bordet fullt med brottsärenden med utländska namn. I det ser jag sällan etiska eller publicistiska problem. Det är bara att berätta som det är. Grips en snattare på Jula i Borlänge är det ointressant om han kommer från Rommehed eller Pristina. Skulle han visa sig ha två pass i två identiteter slår det däremot ut nyheten om snatteriet. Det är ytterst sällan etnicitet har betydelse i rapportering om brott. Men när det är så ska vi givetvis berätta även det. Om motivet till ett mordförsök finns i Somaliska klanmotsättningar bör läsarna få veta det. Vad finns det för skäl att undanhålla det? Annat än möjligen då politisk korrekthet.

I rapporteringen om 21(19)-åringen finns inga skäl att ange etnicitet. Den nya skattningen av hans ålder gör fallet lite ovanligt, men i övrigt är inget unikt. Det var dessutom bara en av flera faktorer som gjorde att han slapp fängelse. Hade inte åldersbestämningen gjorts och fått betydelse hade artikeln fått den här rubriken:

”Kärleken räddade 21-åring från fängelsestraff”

Fotnot: Politisk korrekthet är ett omstritt uttryck. Men det är bra om det används rätt. Att lägga till ”politiskt” innebär med nödvändighet att vad som beskrivs inte bara helt enkelt är korrekt. Dessutom krävs en anpassning. Ungefär som i Stalins Sovjet. Precis så fungerar politisk korrekthet i dag. Den som inte anpassar sig till givna ramar hamnar i social kyla. Vilket gör att seriösa journalister drar sig för att skriva om fall som det aktuella. Vilket i sin tur göder företeelser som Fria tider och en alternativ korrekthet som tenderar att bli allt mer politisk. Sen är ju faktiskt också Fria Tiders variant betydligt mer politisk än korrekt – bland främlingsfientliga, nazister och andra supporters.

LÄS MER KULTUR


Gubb Jan Stigson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy