Annons

Annons

Annons

Annons

Götesson: En grek tigger inte – det gör andra

Krönika: Grekland maj 2017 del 2

En grupp spelar rebetikamusik på en gata i Athen. Gatumusikanterna har blivit flera och musiken är ett sätt att få in några euros.

Annons

En grek tigger inte, säger grekerna. De som tigger är från andra länder. Grekerna är för stolta för att tigga. Det är en sanning som varit sann, men som numera inte riktigt är det, alltså en alternativ sanning.

Jo, det finns greker som tvingas tigga. Det finns numera de som tigger helt öppet och det hörs på deras språk att de är greker.

Många maskerar dock tiggandet genom att försöka sälja något som pappersnäsdukar eller cigarettändare och mer välbeställda greker köper, men utan att ta varan med sig. Andra försöker sälja hantverk, som de gjort själva eller sådant som är arvegods.

Även om flera som tigger på Athens gator är från andra länder, så har staden helt klart fått fler tiggare och fler som sover i portgångar sedan 2009.

Annons

Utan att ha några siffror är det ett klart konstaterande att det har skett en ökning, en ökning som kunnat iakttas vid besök 2011, 2012, 2013, 2014, 2016 och 2017.

Annons

Athen har fått allt fler gatumusiker. Många tavernor har nu inte råd att betala musiker och musikerna får ge sig ut på gatan.

Vid senaste besöket i Athen kunde många otroligt duktiga musiker höras, bland annat en femmannagrupp som spelade gammaldags jazz, som skulle kunna göra succé på vilken svensk jazzklubb som helst och en åttamannagrupp som spelade traditionell grekisk musik, passande en bra rebetikataverna.

Många greker kämpar för att få det att gå ihop med låga löner och låga pensioner. Många vill lämna landet, en del gör det men andra känner att de måste stanna för att ta hand om gamla föräldrar.

Talar du om för en grek på vilken nivå lönerna ligger i Sverige så blir du knappast trodd. Det är heller inte så billigt att leva i Grekland. Potatis kostade i april 0,8-1,2 euro per kilo i Athen, men vissa grönsaker är dock avsevärt billigare än i Sverige. Auberginer gick att få för en euro per kilo. Bönor är billigt, bönsoppan Fasolada blir därför en bra maträtt.

Grekland får sina nödlån och pengarna strömmar in i landet. Det är vad många tror. Men mycket av pengarna går direkt till att betala tidigare lån och det med ränta.

Grekland får sina nödlån och pengarna strömmar in i landet. Det är vad många tror. Men mycket av pengarna går direkt till att betala tidigare lån och det med ränta.

Annons

Jag har sett uppgifter på att Grekland hittills betalat fyra miljarder euro i ränta, pengar som direkt gått till långivarna. Det kan vara lönsamt att låna ut.

Annons

Den som är satt i skuld, är icke fri, påpekade Göran Persson och det gäller verkligen för Grekland och grekerna.

Många greker är förbannade. Ilskan går ut över premiärminister Tsipras, som inte kunnat infria de löften han gick till val på. Ilskan går också ut över förre premiärministern Giorgos Papandreou, som beskylls för att ha orsakat krisen.

Det parti som klarar sig är Ny Demokrati, som satt vid sidan om när krisen var ett faktum, men som egentligen har den största skulden till krisen. Nu har partiet också de bästa siffrorna i opinionsmätningarna, men ändå inte så det räcker för egen majoritet.

Så vad kommer att hända. Statskonkurs är ett alternativ, statskonkurser har förekommit förr i landet. Det skulle kunna bli en nystart och Grekland skulle definitivt bli ett billigt alternativ för turister.

Men kommer EU och långivarna att tillåta en statskonkurs eller kommer man att göra allt för att stoppa en sådan?

Det jäser bland befolkningen och det talas om att det är dags för revolution, men frågan är om det är mer än bara prat. Något måste dock hända för att krisen någon gång ska få ett slut.


Lennart Götesson

Annons

Annons

Till toppen av sidan