Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt: Ett otryggt Kupolen beror på ett otryggt Borlänge - vilket (S) är ansvariga för

Det faktum att det brottsförebyggande arbetet i Borlänge inte är nog framgångsrikt påverkar även tryggheten på Kupolen. Ett brottsförebyggande arbete som maktpartiet Socialdemokraterna är ansvariga för, skriver Samuel Hedström (KD)
.

Media rapporterar om otrygghet på Kupolen. Ungdomsgäng som skapar en hotfull stämning där skadegörelse, slagsmål, droger och sex förekommer. Johan Forsgren, regionchef på Steen & Ström, ägare till Kupolen, även ansvarig för den inre ordningen på köpcentret hävdar dock att det är tryggare på Kupolen än i Borlänge centrum.

För två år sedan krävde skyddsombudet att ordningsvakter på Kupolen inte skulle få arbeta ensamma. Eftersom Kupolen inte ville betala för detta valde man att byta ut ordningsvakterna mot ensamarbetande väktare. Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen. Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället. Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot.

Annons

Annons

LÄS MER: Fältgruppschefen om ungdomsproblemen på Kupolen: "Tenderar att bli ett häng för dåliga beteenden"

Handlar själv ofta på Kupolen och har sedan länge noterat gängen av unga män som driver omkring där. Min personliga uppfattning är att Kupolen under kvällstid inte alltid är tryggt att besöka. Att istället för ordningsvakter som jobbar i par ha ensamarbetande väktare har bidragit till detta.

Min personliga uppfattning är att Kupolen under kvällstid inte alltid är tryggt att besöka, skriver debattören.

Bild: Christian Larsen

På Kupolen har under det senaste året ett 40-tal våldsbrott polisanmälts, vilket är mer än en fördubbling jämfört med två år tidigare. Våldsbrotten, ofta ungdomsrelaterade handlar till stor del om misshandel, rån och olaga hot. Sammanlagt har över 500 brott anmälts. Trots detta säger Erik Gatu, kommunpolis i Borlänge att polisen inte har någon direkt förklaring till den oroande utvecklingen.

LÄS MER: Stölder och våldsbrott har ökat kraftigt på Kupolen "att begå brott kan vara ett sätt att stiga i hierarkin"

Annons

Det faktum att det brottsförebyggande arbetet i Borlänge inte är nog framgångsrikt påverkar även tryggheten på Kupolen. Det brottsförebyggande arbete som kommunen ansvarar för är maktpartiet Socialdemokraterna ansvariga för.

Annons

Har under kommunfullmäktiges möte nu i april lämnat in en motion med krav på att utreda inrättandet av en kriskommission med uppgift att kartlägga otryggheten i Borlänge samt för att föreslå åtgärder för en ökad trygghet. Tyvärr ett befogat krav.

Samuel Hedström (KD)

Kommunpolitiker Borlänge


DD Debatt

023-475 52
debatt@daladem.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan