Annons

Annons

Annons

Furudal-Ore

Försvarsministern och Norges ambassadör till veterandagen i Furudal

Då – under andra världskriget – var den militära träningsverksamheten topphemlig.
Nu är den en turistattraktion och en grund för ett svenskt-norskt kulturutbyte.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och Norges ambassadör i Sverige Christian Syse invigningstalar under årets veteran- och kulturdag vid veteranmuseet i Furudals bruk.

Fanborgen under en tidigare veterandag vid Furudals bruk.

Bild: Katarina Cham

Under andra världskrigets senare del utbildades norska polistrupper – polititropper – på en rad platser runt om i Sverige.

Även om det officiellt beskrevs som en reservpolisutbildning handlade det åtminstone delvis om utbildning av norska motståndsmän och sabotörer. Verksamheten ingick i den så kallade norska hemmafronten – ”utefronten” fanns i England – och de särskilt rekryterade norska motståndsmännen utbildades i bland annat skytte, handgranatkastning, orientering och gerillakrig.

De skulle lära sig bland annat att förstöra delar av den norska infrastruktur, främst järnvägar, som kontrollerades av de tyska ockupanterna, men även i att organisera säkerheten i ett befriat Norge. När kriget slutade blev de och deras kunskaper också viktiga vid återuppbyggnaden av Norge.

Annons

Annons

I Furudals bruk finns ett museum över den då topphemliga verksamhet som bedrevs där och på en rad andra platser. Det har skapats genom stöd av svenska och norska myndigheter och företag och inte minst med hjälp av motståndsmännen, veteranerna själva.

Bakom museet står Föreningen Svenskt/Norskt Kulturcenter, som arbetar för att öka kunskapen om den här delen av den norska och svenska krigshistorien och för att öka kulturutbytet mellan de båda länderna.

Läs mer från Orebygden:

Spår säkrade efter Dalarnas mest engagerade älgjägare

Kärlekshistoria vid bruket: När Skönheten lämnade Furudal

Här är lanthandeln som vägrar att dö

Varje år sedan 1994 har en veteran- och kulturdag arrangerats vid Furudals bruk och den brukar locka många besökare, inte minst från Norge. Det är bland annat norska veteraner samt ättlingar till dem.

Under årets arrangemang, som genomförs lördagen den 10 juni, invigningstalar Peter Hultqvist och Christian Syse.

Författaren Kalle Güettler talar om löjtnant Jan Gûettler, som stupade för Norge i Normandie och vars liv han skildrar i boken "Frivilliga".

Annons

För ett annat föredrag svarar författaren Anne-Kristin Fösker, som berättar om sin far dubbelagenten Leif Fösker, Om honom skriver hon i boken "Gränsen är nådd".

Annons

Borlänge hemvärns musikkår musicerar inför inledningen och ger också en konsert. För underhållning svarar även Fällmans ukuleleorkester.

Museet visas, det blir en särskild samling vid minnesstenen vid bruket och senare på kvällen genomförs – i Ore kyrka – en musik- och högtidsstund med Ole Moe.

Veterandagen arrangeras av Norskt Veteranmuseum i samarbete med Norska ambassaden och Stiftelsen Furudals bruks kulturhus.

Här kan du läsa mer om Rättvik


Kent Olsson

0241-105 80
kent.olsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan