Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas förra ”hövding” ny bas för hembygdsförbundet

Här är nästa uppdrag för Dalarnas förra landshövding Maria Norrfalk.
Den gångna helgen valdes hon till ny ordförande för Sveriges Hembygdsförbund.

Dalarnas förra landshövding Maria Norrfalk valdes den gångna helgen till ordförande för Sveriges Hembygdsförbund

Bild: Christian Larsen

Annons

– Hembygdsrörelsen spelar en viktig roll i vårt samhälle genom att skapa broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden och genom att stå för ett humanistiskt och demokratiskt synsätt, säger hon.

Efter att Maria Norrfalk lämnade landshövdingeämbetet i Dalarna 2015 har hon lämnat länet och bor numera i Uppsala. Under årens lopp har hon haft många uppdrag. Hon blev redan 1990 Sveriges första kvinnliga länsjägmästare och har varit generaldirektör för bland annat biståndsorganet Sida.

Annons

Annons

Förra året, 2016, tog hon plats i hembygdsförbundets styrelse.

Vid dess riksstämma, som hölls i Uddevalla, beslutades att hembygdsrörelsen ska fokusera på barn och unga samt föreningsutveckling och demokrati de närmaste fyra åren. Arbetet med barn och skola har redan startat. Hembygdsförbundet är en av de aktörer som ska firar Folkskolans 175-årsjubileum i år.

Den gångna helgen höll Sveriges Hembygdsförbund riksstämma i Köping. Här ses Dalarnas Hembygdsförbunds delegation tillsammans med lännets tidigare landshövding Maria Norrfalk (trea fr v), numera hembygdsförbundets ordförande. Övriga är fr v Kristoffer Olerås, Stora Skedvi, Olle Tranberg, Transtrand, Birgitta Sandström, Falun, Anna-Karin Andersson, Nyhammar, Staffan Nilsson, Falun och Erik Thorell, Borlänge.

Bild: Olov Norin

Det här är ett bra exempel på hur vi samarbetar med andra för att föra fram viktiga och aktuella frågor. Att sprida kunskapen om folkskolans tillkomst och historia ger spännande ingångar för att diskutera dagens skola, både lokalt och nationellt, säger Maria Norrfalk i ett pressmeddelande.

Vid riksstämman bifölls för övrigt en motion som Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund , DFHF, skickat in. Med hjälp av den vill DFHF att landskapen ska uppmärksammas mer tydligt, på samma sätt som det skyltas med kommun- och länsgränser redan sedan åtskilliga år.

Förutom den nyvalda ordföranden Maria Norrfalk, som efterträder Birger Svanström, består styrelsen i Sveriges Hembygdsförbund av följande ledamöter, däribland ett par med koppling till Dalarna: Kjell Gustafsson, Växjö, Sven Jensén, Broby, Eva Kempff, Ingelstorp, snart Dalarna, Bo Nilsson, Bjurholm, Peter Olausson, Värmlands Nysäter, Anna-Karin Andersson, Nyhammar, Margareta Johansson, Indal, Gabriella Lönngren, Vuollerim, Gabriele Prenzlau-Enander, Värmdö samt Conny Sandberg, Örebro.

Annons


Eric Salomonsson

023-475 11
eric.salomonsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan