Annons

Annons

Annons

Ludvika

Fyra män höll tyst om grov gruppvåldtäkt – nu frias de av HD

Riskerar man själv att misstänkas för ett brott kan man inte dömas för att man håller tyst om det. Det konstaterar Högsta domstolen, som nu friar de fyra män som dömdes för underlåtenhet att avslöja en grov gruppvåldtäkt i en lägenhet i Ludvika.

Totalt åtta män åtalades för grov våldtäkt på en kvinna i en lägenhet i Ludvika i augusti 2015. Sex av männen dömdes i Falu tingsrätt, dock bara en för själva våldtäkten – en 21-årig Ludvikabo som fick fem års fängelse.

Detta trots att det fastställts att tre personer utförde den. Enligt tingsrätten gick det nämligen inte att klarlägga vilka gärningsmän förutom honom som förgripit sig på kvinnan.

De fyra män som dömdes för underlåtenhet att avslöja en grov gruppvåldtäkt i en lägenhet i Ludvika frias nu av Högsta domstolen.

Bild: PONTUS LUNDAHL

Fem av de andra dömdes istället till fängelse i tio månader för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt och två män frikändes helt från misstankar.

Annons

Annons

Domen överklagades till Svea hovrätt som gav fem av sex män sänkt straff. Domen mot den man som dömdes till fängelse för grov våldtäkt stod fast, men de fem män som dömts till underlåtenhet att avslöja våldtäkt fick sitt straff sänkt från tio månaders fängelse till åtta månader.

De valde dock att överklaga igen – denna gång till Högsta domstolen.

Läs även: Riksåklagare öppnar för prövning av Ludvikavåldtäkt i Högsta domstolen

Läs även: Ludvikavåldtäkt prövas i Högsta domstolen

De har i sin tur nu valt att fria männen, detta eftersom det ansetts att ingen av dem kunnat avslöja brottet utan att riskera att själva dömas för det. Någon skyldighet att anmäla eller annars avslöja brottet har därmed inte förelegat.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

Annons

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android


Agnes Fäldt

010-709 85 15
agnes.faldt@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan