Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:
Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar
Allt fler luras på pengar – här är bedragarnas vanligaste knep och så skyddar du dig
Nu meddelar Motormännen i ett pressutskick att många blir bedragna att betala för påhittade skador på den bil de har hyrt på sin semester utomlands, av bil-uthyrare, som de tvingas betala.
Annons
Annons
Av den anledningen att det är många svenskar som hyr bil utomlands på sin semester meddelar nu Motormännen om att det finns risk för uthyrare som bedrar kunderna.
Om du ska hyra bil utomlands på din semester ska du som hyr bilen alltid ta ett kvitto på att bilen lämnades tillbaka skadefri, när du lämnar tillbaka bilen. Utan kvitto kan biluthyraren påtala fejkade skador i efterhand. Då finns det risk för att bil-uthyran vill ha extra betalt för påstådda skador på bilen och pengarna plockas från ditt kontokort.

Nu meddelar Motormännen om att många blir lurade på pengar när de hyr bil utomlands på sin semester.
Bild: Lars Dafgård
Skador som ”upptäcks” efter det att du har lämnat bilen ifrån dig kan bli ett problem. Finns uthyraren utomlands och du själv har återvänt hem, är det svårt att få rättelse. Därför måste du alltid begära kvitto på att inga skador fanns vid återlämnandet.
Ett sätt att undgå problemet är att tacka ja till den självriskeliminering som erbjuds när bilen hämtas ut. Priset är dock högt. För en långresa kostar självriskelimineringen mer än vad man riskerar att få betala för vanliga småskador.
– Att köpa självriskeliminering bara för att slippa eventuella problem känns inte självklart. Då är det bättre att stå på sig och kräva kvitto där det tydligt framgår vem bilen har återlämnats till och att den är skadefri, säger Motormännens expert på bilresor Karl von Schoultz till tidningen Motor.
Annons
Syna bilen när du hämtar ut den
Kontrollera alltid bilens skick innan du kör iväg. Leta efter repor och bucklor på stötfångarna, lackskador på dörrarna, stenskott på vindrutan. Se till att få alla skador noterade på kontraktet. Nöj dig inte med muntliga besked om att ”de där skadorna vet vi om”. Fotografera gärna, så du har bildbevis, då riskerar du inte att få betala för gamla skador.
Annons
Försäkring ingår i bilhyran – men självrisken är hög
Den försäkring som ingår i bilhyrantäcker de flesta skador du vållar andra och sådana som du själv har vållat på hyrbilen. Så långt är allting väl. Självrisken varierar från noll kronor till mycket höga belopp. Är självrisken 20 000 kronor innebär det dock inte att du debiteras detta belopp för minsta lackskada. Självrisken är ett tak – inte ett golv. Kolla upp självrisken på hyrbilsbolagets hemsida och bestäm dig för om det är ett belopp du kan leva med. De flesta lämnar ju tillbaka hyrbilen utan skador.
Tycker du att självrisken är i högsta laget? Då kan du tacka ja till en självriskeliminering. En del biluthyrare kräver att du ska välja till en sådan, men det är fel. Självriskeliminering är alltid ett frivilligt tillval. Men räkna med att den kostar flera hundra kronor om dagen.
Om bilen krånglar – vad gör jag då?
Se till att få ett telefonnummer dit du kan ringa om något skulle hända under resan, eller om bilen skulle krångla. Gör inga reparationer utan att du har fått klartecken från hyrfirman. Vanligaste missödet brukar vara punktering.
Annons
Läs mer om fällor och fel när du hyr bil utomlands: https://www.motormannen.se/resan/hyra-bil-utomlands/
DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här
DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android
AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android
Nicolina Lindstens
nicolina.lindstens@mittmedia.se