Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt: Feminism behövs så länge män fortsätter utsätta kvinnor för våld

Så länge kvinnor och barn inte kan vara trygga ens i sina egna hem behövs feminismen. Den är ett måste för att synliggöra och förhindra mäns våld mot kvinnor och tjejer i vårt samhälle, skriver Kvinnojouren Borlänge.

Varje dag möter vi kvinnor och barn som utsatts för våld. Kvinnor som misshandlats, våldtagits, hotats och kontrollerats. Barn som sett pappa slå deras mamma blodig. Kvinnor som inte har ekonomiska möjligheter att lämna en våldsbenägen partner. Flickor som tvingas byta skola för att förövaren går i samma klass. Barn som inte kan sova på nätterna av oro för vad de ska vakna upp till. Kvinnor som tillsammans med sina barn tvingas lämna hem, vänner, förskola/skola och arbete för att förhoppningsvis komma undan det förtryck de många gånger levt med under flera års tid. Vissa kommer aldrig undan, varje år mördas kvinnor i det jämställda Sverige.

LÄS OCKSÅ: Greider: Dalarna behöver mer feminism!

Annons

Annons

Vi på Kvinnojouren Borlänge ser våldet som inte når förstasidan på kvällstidningarna, våldet som riskerar att trappas upp vid en anmälan, våldet som saknar vittnen, våldet som inte syns och våldet som blir anmälningar som gång på gång läggs ner i brist på bevis. Våldet mot kvinnor och barn sker här och nu, runt om i världen, men också här i Dalarna, närmare än du tror, och det kostar samhället oerhörda summor pengar.

Våld mot kvinnor är komplext och det finns inga enkla lösningar, men när kvinnor och barn inte kan vara trygga ens i sina egna hem finns det för oss inga frågetecken kring varför feminismen behövs, skriver debattörerna.

Bild: Claudio Bresciani / TT

De kvinnor vi möter lyfter ofta fram skulden de bär, ”om jag inte hade gått dit”, ”om jag hade gjort som han sa”, ”om jag inte haft den klänningen”. En skuld som underbyggs av de patriarkala strukturerna i samhället som säger att kvinnor ska vara och bete sig på ett visst sätt. Feminismen handlar om alla människors lika värde och rättigheter och att synliggöra och arbeta emot diskriminering. En stor del i detta handlar om att avskaffa kvinnors underordning.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Låt oss visa att Sverige är ett feministiskt land som inte sviker!

Det våld kvinnor utsätts för sker ofta i hemmet av en närstående, en person hon står i beroendeställning till. Både offer och förövare kommer alla från olika bakgrunder; ålder, etnicitet, klass, utbildning, familjesituation, yrke och hälsa. Den likhet vi kan se är hur de patriarkala strukturerna än idag formar vår bild av vad som är acceptabelt och inte. Vi ser allt för ofta hur våldshandlingar bortförklaras och skulden läggs där den inte hör hemma, hos offret. Detta görs av förövaren, offret själv - och utav myndigheter.

Annons

Annons

LÄS OCKSÅ: Här drabbas en fjärdedel av alla kvinnor av våld i nära relation

Att anmäla sin man, pappan till sina barn, är för många kvinnor inte ett alternativ av flera anledningar. Många gånger har mannen kontroll över ekonomin. Att hitta en hyreslägenhet i dagens läge är mycket svårt. Vårt önskemål är ett bättre samarbete med hyresvärdar i Borlänge för att kunna ge förutsättningar för kvinnor och barn att lämna våldet.

I destruktiva relationer anpassar sig kvinnor ofta för att undvika våld, vilket många gånger innebär att mannen tvingar dem att ta avstånd från vänner och familj. Att sedan ensam ta sig ur relationen och genomgå en rättsprocess är minst sagt svårt.

Våld mot kvinnor är komplext och det finns inga enkla lösningar, men när kvinnor och barn inte kan vara trygga ens i sina egna hem finns det för oss inga frågetecken kring varför feminismen behövs. Feminismen är ett måste för att synliggöra och förhindra mäns våld mot kvinnor och tjejer i vårt samhälle.

Filippa Kans, verksamhetsansvarig Kvinnojouren Borlänge

Lena Löfgren Berglund, ordförande Kvinnojouren Borlänge


DD Debatt

023-475 52
debatt@daladem.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan