Annons

Annons

Annons

Annons

Lennart Götessons krönika: Krisen är inte över för folket

Krönika: Grekland

Det 2 500 år gamla templet Parthenon, på klippan Akropolis in Athen.

Bild: Petros Giannakouris

Annons

Det är lugnt i Grekland, så när som på att det varit en kraftig en jordbävning. Turistströmmen har ökat och det ger pengar i kassorna. Trycket efter charterresor är stort, många resor är fullbokade.

Politiskt sett verkar det nära nog vara vakum. Regerande Syriza, med Alexis Tsipras som premiärminister, sitter kvar. Men har en svag majoritet och dalande opinionssiffror.

Arbetslösheten har sjunkit, men bara lite och landet har också åter fått möjlighet att låna på den öppna marknaden. Tecken finns på att landet har börjat resa sig ur den kris som började för åtta år sedan.

Landet får också det tredje stödlånet på 8,5 miljarder euro. Efter 2018 ska Grekland stå på egna fötter är det sagt. Om det blir så återstår att se.

Annons

Men allt är inte frid och fröjd. Arbetslösheten kunde vara lägre under turistsäsongen om inte hotellägare tog in billigare gästarbetare.

Annons

Arbetslösheten kunde också vara lägre om de stora all inclusive-hotellen, ofta med utländska ägare, inte konkurrerat ut små tavernor och butiker i sitt närområde.

Och statsskulden ligger på 180 procent av BNP, vilket är tre gånger så mycket som Eurozonen egentligen tillåter. De lån som Grekland nu kan få på den öppna marknaden kommer också att kosta i ränta. Det talas om fyra till fem procent, vilket är mycket mer än vad till exempel Sverige skulle få betala.

Turismen är viktig för Grekland, den svarar för 25 procent av landets BNP.

Nu hoppas man att jordbävningen som främst drabbade Kos inte ska skrämma bort turister. Grekland drabbas i princip av en kraftigare jordbävning varje år, men ofta sker de längre ner under markytan eller havsytan och ger inte så stora skador.

Osäkerheten kring resor till länder som Turkiet och Egypten har gynnat den grekiska turistindustrin.

Ja, kanske landet sakta reser sig ur krisen, men för många greker är krisen fortfarande ytterst märkbar och det talas det, och skrivs, mycket litet om.

Ja, kanske landet sakta reser sig ur krisen, men för många greker är krisen fortfarande ytterst märkbar och det talas det, och skrivs, mycket litet om.

Pensioner och löner har sänkts. Många har förlorat sina jobb. I Athen är många beroende av soppkök för att få mat och antalet hemlösa har ökat, ja, tusentals har hamnat på gatan.

Annons

Annons

Så sent som 26 juli kom ett upprop på Facebook om att en liten hjälporganisation som drivs av Konstantinos Polychronopoulos saknade pengar till vattenräkningen.

Denne man håller sitt hem öppet för hungriga och för dem som behöver duscha och tvätta sina kläder. Och sedan 2011 har han farit runt och lagat mat åt hemlösa, fattiga, flyktingar, ja, alla som behöver.

Förra året fick han utmärkelsen Årets Europé. Det har skrivits om honom i bland annat Dagens Nyheter och Huffington Post.

1 033 euro stod det på vattenräkningen och det tog inte många timmar förrän pengarna samlats in och de pengar som inte går till vattenräkningen kommer att bekosta mat och tvättmedel.

Det är långt kvar innan Grekland rest sig ur krisens grepp. Alla små hjälporganisationer som jobbar i landet och alla mer lyckligt lottade som hjälper sina grannar kommer att ha mycket att göra ännu i flera år.

Ett lands kris är inte bara en kris för statskassan, det är en kris som drabbar befolkningen.


Lennart Götesson

Annons

Annons

Till toppen av sidan