Inbäddat innehåll
Vid en första anblick är det svårt att tänka sig att det är en gammal sommarstuga. Beläget på en udde i ”skärgårdssjön” Runn liknar det mer en herrgård med sin detaljrika nationalromantiska arkitektur och sitt majestätiska ”Punchtorn”.
Eftersom det inte fanns några vägar ut till udden när villan byggdes 1897 kunde man bara ta sig dit med båt. Det är lätt att förstå det intryck villan måste ha gett ankommande besökare.

Pär Allansson, ägare Främby Udde resort.
Bild: Rickard Törnhjelm
Annons
Annons
– Det var lite grann tidens anda att bygga med mycket utsmyckning, säger Pär Allansson, ägare av Främby Udde. Man hade då ett hantverkskunnande som inte ens finns i dag, träet var av mycket bättre kvalitet. I dag firar huset 120 år och det är fortfarande nyskick på träet.
Villan byggdes 1897 av Oscar och Olga Herdin. Oscar Herdin var en fabrikör, läderhandlare och politiker i Falun. Eftersom de var välbärgade bestämde Oscar och Olga att de skulle bygga ett sommarhus vid Runn. Ett ställe där de kunde umgås med familj och vänner.

Oscar Herdin.
Bild: Privat
Att familjen var välbärgad syns tydligt i huset. I fem av rummen finns kaminer och i nästan varje rum finns detaljrika takmålningar. Men trots de många utsmyckningarna upptäcks fler detaljer än i dag.
När jag såg målningarna fick jag gåshud, det var riktigt häftigt
– När vi skulle restaurera huset så var taken förbyggda med gips och masonit, så jag stod på en stege och skulle riva ner gipsskivorna och då såg jag någonting i dammet som började klarna. Jag lyste med en ficklampa och fick se en till takmålning, när jag såg målningen fick jag gåshud, det var riktigt häftigt. Jag vill tro att Oscar Herdins konstnärsvänner hade en påverkan på utsmyckningen.

Taket i "Änglarummet"
Bild: Rickard Törnhjelm
Annons
I villa Herdins matsal finns en hel del fotografier från tiden. Bilderna visar bland annat Carl och Karin Larsson, som flitigt besökte udden. En annan av de återkommande gästerna var Anders Zorn.
Annons
I matsalen finns ett foto på en kvinna som sitter i en roddbåt. Bilden har texten ”udden 1910”. Fotot är väldigt likt en av Anders Zorns mest kända konstverk och det finns misstankar om att Anders själv tog bilden.

Oscar och Olgas sovrum.
Bild: Gustav Elfving
När Oscar Herdin dog 1939 skänkte hans fru Olga huset till Sofiastiftelsen i Stockholm. Sofiastiftelsen bedrev sedan under 40-, 50- och 60-talet en barnkoloni på udden.
Men villa Herdin höll på att få ett abrupt slut. När barnkolonin lades ner, och kommunen tog över ägandet såg man inte längre värdet i att ha kvar villan.
Som jag har förstått så var det bara några timmar från att villa Herdin också brändes ner
– På 60- och 70-talet såg man inte värdet i många av de äldre husen. Några hundra meter från villa Herdin låg Vårby gård. Räddningstjänsten fick huset av kommunen och var tänkt som ett övningsobjekt. Huset brändes då ner. Som jag har förstått så var det bara några timmar från att villa Herdin också brändes ner, men den räddades då av Unga Örnar. De hade sedan en barnverksamhet här under 80- och 90-talet.
Annons

Pär Allansson
Bild: Rickard Törnhjelm
Trots att villans historia är väldokumenterad säger Pär Allansson att de förmodligen kommer hitta nya fynd.
Det är lite Indiana Jones-känsla att jobba här
– Villa Herdin är en plats full med hemligheter, det är lite Indiana Jones-känsla att jobba här, för jag tror vi kommer att upptäcka mycket mer.
Gustav Elfving
gustav.elfving@mittmedia.se