Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

20 mentorer sökes under hösten – Framtidsmuseet vill lära unga om programmering

Framtidsmuseet, som har bytt namn till 2047 Science center, söker 20 programmerare som mentorer ett par timmar i månaden.
Detta för att lära barn och ungdomar om programmering.
– Vi inspirerar branschens framtida medarbetare och nu behöver vi branschens engagemang, säger Sofia Källström, Framtidsmuseet/2047 Science Center

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Framtidsmuseet i Borlänge anställer fler lärare: "Är en attraktiv arbetsplats"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Dessa saker är mest populära på Tradera – Presschefen: "Dalarna sticker ut"

Annons

SÅ KÖPER DU PLUS

Annons

Framtidsmuseet – eller 2047 Science Center som det nya namnet lyder – jobbar med att sprida intresse och kunskaper kring bland annat naturvetenskap och teknik.

– Något som blivit allt viktigare och som allt fler pratar om är ungas kunskaper i programmering och IT. IT- och Telecombranschen söker så mycket som 60 000 medarbetare de närmaste åren, säger Sandra Pettersson som är verksamhetschef på 2047.

Därför gör 2047 Science Center en stor satsning under hösten på något som heter CoderDojo. En kväll varannan vecka kan barn och unga mellan 7 och 17 år komma till 2047 Science Center i Borlänge och lära sig mer om programmering.

– Det är ofta pojkar som intresserar sig för det här så vi kommer att ha särskilda platser reserverade för flickor, säger Sofia Källström som är ansvarig för CoderDojo på Framtidsmuseet/2047 Science Center.

Sofia Källström är ansvarig för CoderDojo på Framtidsmuseet/2047 Science Center i Borlänge.

Bild: Lasse Fredriksson

Det kostar ingenting att delta och programmeringen sker på ett lekfullt och inspirerande sätt.

– CoderDojo finns i hela världen. I Sverige finns det 15 stycken. Den stad som finns närmast oss är Sandviken. Självklart tycker jag att vi i Borlänge som har så många bra IT-företag ska göra en satsning för att väcka intresse och bidra till framtida kompetensförsörjning, säger Sofia Källström.

2047 Science center, i Borlängesöker 20 programmerare som mentorer ett par timmar i månaden. Detta för att lära barn och ungdomar om programmering.

Bild: Olle Nordquist

Annons

Annons

För att lyckas med satsningen så behöver 2047 Science Center ett antal mentorer.

– Vi behöver ett 20-tal mentorer, personer som har ett intresse för teknik och programmering och som kan hjälpa barnen när de kör fast. Inget barn ska behöva sitta och vänta på hjälp och ju fler vuxna som är med desto bättre blir kvaliteten på aktiviteten. Man kan vara nybörjare själv på programmering, vi lär oss tillsammans, huvudsaken är att man är intresserad och vill sprida intresset vidare, säger Sofia Källström.

– Det handlar om en kväll, 2-4 timmar i månaden. Men det är inte så lätt att hitta personer som vill vara med, så nu gör vi ett upprop hos branschen, säger Sandra Pettersson.

– Vi inspirerar branschens framtida medarbetare och bidrar på så sätt till långsiktighet inom IT-branschen, det är något som branschen själv efterfrågar. Nu behöver vi branschens engagemang några timmar i månaden. Den som är intresserad av att vara med får gärna kontakta oss på Framtidsmuseet/2047 Science center, avslutar Sofia.

Sandra Pettersson är verksamhetschef på Framtidsmuseet/2047 Science center i Borlänge.

Bild: Kajsa Thorp Backlund

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android


Pär Sönnert

0243-644 18
par.sonnert@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan