Annons

Annons

Annons

Borlänge

Oroväckande siffror för Borlänge centrum i ny rapport

I dag publicerar Fastighetsägarna rapporten Cityklimatet, som undersökt hur flera av landets stadskärnor utvecklats över tid när det gäller bland annat omsättning, marknadsandelar, verksamheter och antal arbetstillfällen.

Mer läsning för Pluskunder:

Lyckad familjedag startskott för ny satsning i Borlänge centrum

Centrumbutikerna öppnar digital galleria - konkurrerar med de stora kedjorna

Det är analysföretaget WSP som på uppdrag av Fastighetsägarna gjort rapporten Cityklimatet. Syftet med rapporten är att visa hur detaljhandeln och annan service utvecklats i stadskärnor över tid.

I rapporten ingår 52 centrum i landet. I Dalarna är Borlänge den stadskärna som är med.

Annons

Borganäsvägen i Borlänge centrum. Arkivbild.

Bild: Jerry Brodin

Annons

När det gäller de tio stadskärnor som har starkast omsättningsutveckling 2015/2016 så toppas listan av Falkenberg och Skara, där var tillväxten 9,4 respektive 9,2 procent.

I rapporten hade 43 av de 52 stadskärnorna en positiv tillväxt, men samtidigt varierar resultatet stort mellan de olika städerna, från 9,4 procent till minus 2,4 procent.

Borlänge centrum hamnar på femte plats på topplistan över de stadskärnor som hade svagast omsättningsutveckling 2015/2016, med en tillväxt på minus 1,4 procent. Detaljhandeln i Borlänge backade med hela 5,6 procent, vilket enligt rapporten främst ska ha berott på butiksnedläggningar och omlokaliseringar från centrum till externa marknadsplatser.

Men för hotell- och restaurangnäringen i Borlänge går det enligt rapporten bättre, och där följer man den nationella trenden med ökad omsättning.

– Orsakerna till minussiffror handlar främst om konkurrens från externhandel och att e-handeln tar andelar snabbare än den fysiska handeln. Dessutom kan bransch- och butiksmix spela in när det gäller förutsättningar att omsätta inom detaljhandel, säger Andreas Sjöberg, affärschef på Fastighetsägarna MittNord, i ett pressmeddelande från Fastighetsägarna.

Här kan du läsa hela rapporten Cityklimatet.

Annons

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android


Anna Gustafsson

023-936 27
anna.gustafsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan