Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:
Inför "vabruari": Sjukdomarna som smittar mest – och epidemiologens tips
Så smittar vinterkräksjukan - och så skyddar du dig bäst
Grannen kan vabba åt dig – tips för att pussla ihop vabruari
Annons
Förkylning, magsjuka, svinkoppor och springmask är vanliga förskolesmittor. Men risken för att drabbas kan minska med några enkla åtgärder. Att tvätta gosedjur och snuttefiltar samt tänka på att hålla barnets naglar kortklippta är några av knepen för att slippa allt för många sjuk- och vabbdagar i höst.
Annons
– Den allra viktigaste åtgärden är att lära barnen att tvätta händerna, när man kommer till förskolan och när man kommer hem. Självklart tvättas även händerna innan måltider, även fruktstunden vilket lätt glöms bort, och efter toalettbesök, säger Jenny Logenius, på hygienföretaget Essity, i ett pressmeddelande.

Att tvätta barnens händer samt gosedjur och snuttefiltar är några av knepen för att slippa allt för många sjuk- och vabbdagar i höst.
Bild: Essity/Pressbild
Händerna bör tvättas med tvål och vatten under ungefär 20 sekunder och torkas helt torra, helst med pappershandduk istället för frottéhandduk för att undvika att sprida bakterier.
– Man bör också hålla barnets naglar kortklippta eftersom smuts och bakterier lätt samlas där. Och tänk på att tvätta barnets snuttefilt eller gosedjur ofta. Vid sjukdomsperioder kan det även vara bra att tvätta och rengöra leksaker som är speciellt utsatta för nysningar och snorande, säger Jenny Logenius.
År 2006 startades HYFS (hygiensjuksköterska i förskolan) i Västra Götalandsregionen i ett försök att minska smittspridningen på förskolorna i området. Detta görs genom information och utbildning om framförallt handhygien till förskolepersonal, föräldrar och barn.
På måndag, den 18 september, inleds en hygienvecka där över 300 skolor och förskolor i 44 olika kommuner deltar för att skapa friskare förskolor.
Annons
Annons
– Vi har kunnat se att sjukfrånvaron minskat på de förskolor som aktivt arbetar för en god handhygien i den dagliga verksamheten, berättar Marianne Bengtsson, smittskydds¬ sjuksköterska på Smittskydd Västra Götaland, i pressmeddelandet.

Essity tipsar om att föräldrarna bör tänka på att tvätta barnets händer, både när barnet kommer till förskolan på morgonen och när det kommer hem.
Bild: Peter Hoelstad 1-DS Mark III
Tips för friskare förskolebarn:
1. Tvätta barnets händer när ni kommer till förskolan på morgonen och när ni kommer hem på kvällen.
2. Håll barnets naglar kortklippta.
3. Tvätta barnets snuttefilt eller gosedjur ofta.
4. Lär barnen att tvätta händerna med tvål och vatten i ungefär 20 sekunder, lika lång tid som det tar att sjunga blinka lilla stjärna.
5. Torka händerna noga och använd gärna pappershandduk.
6. Lär barnet nysa i armvecket och snyta sig i en pappersnäsduk.
7. Lämna inte sjuka barn på förskolan. Det ska må så pass bra att det orkar vara med på förskolans alla aktiviteter, inklusive några timmars utevistelse.
8. Ditt barn gör som du gör! Var en förebild och tvätta händerna du också!
(Källa: Essity)
Vanliga smittor bland förskolebarn:
• Magsjuka – Viktigt med god handhygien och städning av toalettutrymmen. Stanna hemma i 48 timmar efter att symtomen slutat.
• Svinkoppor – Begränsa spridningen genom att tvätta händerna och undvik att klia i såren. Stanna hemma tills alla sår är läkta.
• Springmask – Sprids genom att man får i sig äggen som ofta fastnar på händerna och under naglarna. Barnet kan gå till förskolan när behandlingen har påbörjats.
Annons
• Huvudlöss – Smittar vid närkontakt mellan huvuden under minst en minut. Barnet kan gå till förskolan direkt när det behandlats.
Annons
• Höstblåsor – Smittar via saliv, avföring och händer. Barnet kan gå till förskolan när det orkar medverka i alla aktiviteter.
• Feber – Stanna hemma en dag efter att febern lagt sig och barnet är piggt nog att medverka i verksamheten.
Källa: HYFS, Hygiensjuksköterska i förskolan
DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här
DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android
AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android
Pär Sönnert
0243-644 18
par.sonnert@mittmedia.se