Annons

Annons

Annons

Annons

Älvdalen

Älvdalens kommun väntas behöva spara flera miljoner kronor under nästa år

Älvdalens kommun måste förmodligen spara flera miljoner kronor under nästa år. Det raporterar P4 Dalarna, Sveriges Radio.
Orsakerna till detta ska vara befolkningsminskningen samt skolbygget i Älvdalen.
Var någonstans pengarna ska tas ifrån är dock fortfarande oklart.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Sälj kläder på nätet och tjäna tusenlappar - här är märkena och plaggen som säljer bäst i Dalarna

Fler olyckor med vildsvin än med älgar i landet – Lista: Djuren som förekommer i viltolyckorna i Dalarna

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Annons

Annons

SÅ KÖPER DU PLUS

Det är P4 Dalarna, Sveriges Radio som rapporterar om att det pågår en översyn av Älvdalens kommuns samtliga verksamheter och att kommunen väntas behöva spara flera miljoner kronor under nästa år.

Anledningen till besparingarna är, enligt P4 Dalarna, befolkningsminskningen samtidigt som byggnationen av den nya skolan i centrala Älvdalen väntas kosta omkring 200 miljoner kronor.

– Det kan ju bli viss verksamhet som drabbas, som behöver dra ner. Ett annat alternativ i det här läget skulle kunna vara att höja skatten, men då drabbas man ju eftersom man får en höjd skatt. Det finns olika åtgärder som man kan ställa mot varandra, säger Jonas Källman, ekonomichef i Älvdalens kommun, till P4 Dalarna.

Skolbygget i centrala Älvdalen kostar omkring 200 miljoner kronor. Denna byggnation, samt befolkningsminskningen i kommunen, uppges vara anledningarna till att kommunen nu väntar behöva spara flera miljoner i den kommunala verksamheten. Bilden togs i november 2016.

Bild: Nisse Schmidt

Det är inte klart vilka områden som pengarna kan komma att sparas in från, men enligt kommunalrådet Peter Egardt (S) funderar kommunen på att använda den så kallade "osthyvelsprincipen", alltså att spara litegrann här och litegrann där. Att lägga ner simhallen i Idre är också något som kommunen tittar på, enligt P4 Dalarna.

Annons

Annons

Översynen av den kommunala verksamheten ska vara klar till dess att budgetförslaget läggs fram i oktober. Då står det också klart om det blir nerdragningar inom något område.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android


Pär Sönnert

0243-644 18
par.sonnert@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan