Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Nu är det årstid när rostangrepp på bilar ökar – "Garantin är i princip värdelös"

Kallare tider är på väg. Inom en snar framtid kan även snön komma.
Motormännen tipsar om några effektiva sätt att skydda bilen mot rost.

Rostskyddsgarantin ger mycket lite skydd.

Viktigare då att hålla bilen i bra skick med de rätta tillbehören.

– Med tanke på hur villkoren ser ut är garantin i princip värdelös. Det är en av de sämsta garantier som ges till konsumenter idag, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Rostskyddsgarantin år ofta lång, 12 år, från biltillverkaren, men gäller få typer av skador.

Bra tillbehör och att ha bilen i rätt skick är det bästa för att hålla borta rostangrepp.

Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Enligt Motormännen tvingas verkstäderna allt oftare neka kunderna rostskyddsgaranti, trots synlig rost, av rädsla för att biltillverkaren anmärker på reparationen vid sin revision.

Annons

Annons

Garantin gäller bara inifrån kommande rost. Garantin är samtidigt föråldrad och omfattar varken modernalättmetaller eller kritiska detaljer så som bromsrör.

"Bubblor i bilenslackering, som kan leda till korrosionsskador både på plåt och aluminium, ärväldigt vanligt, och kostar en hel del att åtgärda, men inte heller sådant omfattas av garantin." skriver Motormännen i pressmeddelandet.

Hur ska man minska risken för rostangrepp?

Motormännens tips:

► Kompletterande rostskydd. Långsiktigt är en tilläggsbehandling det effektivaste sättet att hålla rosten stången. I regel äventyrar en rostskyddsbehandling inte biltillverkarens rostskyddsgaranti, men kontrollera vad som gäller för just ditt märke.

► Håll bilen ren. Att regelbundet tvätta bilen är en nödvändighet för en rostfri bil. Smuts och damm binder fukt och påskyndar rostangreppen. Det är bättre att tvätta i en automattvätt än att inte tvätta alls, men vid handtvätt är det lättare att komma åt bilens alla skrymslen och vrår.

► Ta hand om skador direkt. Även om stenskotten inte är så djupa att de går igenom till plåten kan fukt leta sig vidare in under lacken och med tiden ge lacksläpp och rostskador.

► Parkera rätt. Det är när fukt reagerar med oskyddad plåt som rosten sätter fart. Undvik att parkera bilen på underlag som binder vatten såsom gräs, jord eller grus. Står bilen i garage ska det vara välventilerat och så torrt som möjligt.

Annons

► Utrusta bilen. Många bilar saknar stänkskydd idag. Rostskador på trösklar och hjulhus är vanligt, men kan undvikas genom att montera stänkskydd. Det är en relativt liten kostnad i förhållande till fördelarna.

Annons

För dig som PLUS-kund: Inga potthål kommer undan när Motormännen är ute och rullar

Läs även: Motormännen delade ut viltremsor och informerade om trafikanters skyldigheter

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android


Carl-Johan Goth

023-935 56
carl-johan.goth@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan