Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Liberalerna: "Lägg ut visselblåsarfunktionen på extern part"

Efter SVT Dalarnas granskning av Falu kommun vill Liberalerna lägga ut visselblåsarfunktionen på extern part.
– Det finns goda skäl att lägga ut visselblåsarmottagarfunktionen på en extern part, skriver Åsa Nilser (L) i sin motion som inkommit till kommunstyrelsen.

Muthärvan från 2011 har nystats upp igen.

Bild: Hasse Holmberg / TT

Annons

Bakgrunden är den granskning som SVT gjorde gällande Falu kommuns direktupphandlingar och där ytterligare information i PEAB-affären 2011 kom fram. Bland annat har det framkommit att kommunala tjänstemän tog emot gåvor, ofta mat och dryck, i snitt var femte dag under en treårsperiod. Vidare ska det ha delats ut spelkassor vid flertalet travkvällar på Romme.

Annons

Annons

ERBJUDANDE: Köp PLUS – och läs allt på daladmeokraten.se

Vidare har det framkommit att representanter från Peab och kommunen under ett par timmars tid under en kväll ätit mat och druckit alkohol för drygt 15 000 kronor. Då hade redan Peab arbetat under kontrakt med kommunen under ett år, vilket inte var upphandlat enlig lag.

Meningarna är delade; oppositionsrådet Mikael Rosén (M) säger i en intervju med SVT att det var en kultur som rådde; att man umgicks med entreprenörer som arbetade för kommunen, med eller utan lagliga upphandlingar. Kommundirektören Dan Nygren och kommunalrådet Jonny Gahnshag har den motsatta uppfattningen.

Vidare uppdagades det att kommundirektören Dan Nygren försökte avsätta förvaltningschefen Inger Klangebo i form av ett visselblåsarärende. Men inget fog finns för anklagelserna där Klangebo bland annat anklagades för vänskapskorruption och ha gynnat ett bolag där hennes man arbetar. Dan Nygren i sin tur säger att han lämnade in ett visselblåsarärende för en annan person och fungerade alltså som en mellanhand.

Annons

Under måndagen krävde Liberalerna att visselblåsarfunktionen ska läggas ut på extern part.

– Det finns goda skäl att lägga ut visselblåsarmottagarfunktionen på en extern part, skriver Åsa Nilser ( L) i sin motion som inkommit till kommunstyrelsen och säger att det är nödvändigt att komma tillrätta med korruption och oegentligheter inom kommunen.


Christian Larsen

023-475 95
christian.larsen@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan