Annons

Annons

Annons

Falun

Fick bukt med diabetes typ 2, utan medicin "Vi kan påverka vår hälsa"

Text: 

Stress och stillasittande, och så läsk och kexchoklad när orken tröt – det höll inte i längden för Kim Larsson.

Men när han fick diagnosen diabetes typ 2 så nobbade han medicinen.

– Läkaren var inte så glad, men det var väl ett gubbryck, jag är ju uppväxt i Yttermalung... Jag måste prova själv först, säger Kim Larsson.

TV: Kim Larsson om beslutet att träna istället för att medicinera:

Inbäddat innehåll

Han bor i Enviken norr om Falun. På tisdagen den 14 november är han en av flera som berättar om sin diabetes när TV3 direktsänder Diabetesgalan med Peter Jihde som programledare.

Annons

Annons

Före och efter, bättre kosthållning och träning gjorde att Kim Larsson tappade 40 kilo. "Vi kan påverka vår hälsa mycket mer än vad vi tror" säger han. Foto: PRIVAT

För Kim Larsson började det med tre-fyra år med diffus värk i kroppen, han fick smärtstillande, men ingen säker diagnos. Av en slump upptäcktes dock att blodsockret låg för högt - han hade diabetes typ 2, bukspottkörteln arbetade dåligt. Läkaren ordinerade insulin, men han satte sig på tvären.

Han hade inte levt så nyttigt – mycket stress och ingen träning. Vad han åt vill han knappt tänka på.

Han är egen företagare, arbetar med att kommentera och spela e-sport, alltså elektronisk sport där man spelar olika sorters datorspel mot varandra.

Kim Larsson kände att sjukdomen var helt självförvållad, och nu ville han först testa om det gick att få ordning på kroppen utan mediciner – det är det han kallar gubbryck, att trots läkarens oro envisas. I april förra året kom de överens att han skulle prova under sex veckor.

– Och det gick ju jättebra. Jag fick kontroll på sockret nästan direkt, berättar Kim Larsson som nu är symptomfri och inte behöver ta insulin.

På menyn stod mat med lite kolhydrater, efter ett halvår hade han gått ner 40 kilo.

– Det var ju inte mitt primära mål. Jag har ju alltid varit en stor kille och kände inte igen mig själv, jag tunnade ur och försvann... det var då jag började med gymmet, var jag tränad så hade jag ännu bättre chans att hålla mig frisk, säger Kim.

Annons

Träningen har blivit en del av hans jobb. Kim Larsson har nämligen en egen kanal på webbplatsen Twitch, som funkar ungefär som Youtube, fast för livesändningar. Kim sänder och kommenterar spel hemifrån, men numera sänder han även när han tränar någon timme om dagen.

Annons

– Jag har en del tittare på det också, folk blir inspirerade och vill snacka kost, träning och annat, säger Kim Larsson.

"Jag har ju alltid varit en stor kille och kände inte igen mig själv, jag tunnade ur och försvann... det var då jag började med gymmet" säger Kim Larsson. Foto: PRIVAT


FAKTA Diabetes typ 2 är vanligast

Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen.

Om du har typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg. Symtom på typ 2-diabetes kommer ofta långsamt.

Motion och bra mat kan hjälpa till att sänka blodsockervärdet, men du kan också behöva läkemedel.

Det finns även typ 1-diabetes och graviditetsdiabetes. Typ 2-diabetes är vanligast och kommer oftast i vuxen ålder.

Diabetes kallades tidigare för sockersjuka eftersom nivån av socker i blodet är förhöjd.

Vanliga symtom är bland annat att du blir trött, törstigare, kissar mer och oftare, ser sämre och får klåda i underlivet.

Diabetesgalan sänds den 14 november klockan 20-22 på TV3, Viafree och Viapla

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan