Annons

Annons

Annons

Debatt: Vi i KD vill inte bara ha en utredning om Mora BB:s förutsättningar - vi vill se till att det öppnar igen

Text

Behovet av BB i Mora, för norra Dalarna, har varit stort ända sedan förlossningen stängdes sommaren 2009. Historiebeskrivningen om varför den viktiga och så grundläggande förlossningsvården stängdes på länets andra BB, beror på vem man frågar.

SE TV-DEBATTREPRISEN mellan Elin Norén (S) och Birgitta Sacrédeus (KD) i förlossningsfrågan:

Inbäddat innehåll

LÄS OCKSÅ: Landstingsledningen gör kovändning i BB-frågan

Annons

Från majoritetspartierna S, V och MP hette och heter det alltjämt att patientsäkerheten inte kunde garanteras. KD har aldrig delat den bilden. Vi anser i stället att den politiska viljan att behålla Mora BB saknats.

Annons

LÄS OCKSÅ: (C) om BB-situationen i Mora: "Bättre att extern part anlitas än att stängningen fortgår"

Brännström (L) om BB-utredningen: "Avvägningen är inte helt lätt att göra"

Därför välkomnar vi - och ställer oss bakom - att majoriteten nu vill utreda ett öppnande av Mora BB och förlossning. Kristdemokraterna har, som sagt, aldrig givit upp tanken att återfå verksamheten inom förlossningsvården i norra länsdelen med dess långa avstånd.

Kristdemokraterna vill inte bara ha en lägesbeskrivning och förutsättningslös utredning OM Mora BB kan återuppstå. Det vi kommer verka för är att utredningen landar i sådana åtgärder att Mora BB och förlossning verkligen öppnas igen, skriver Birgitta Sacrédeus. Foto: Pontus Lundahl / TT

Därför har KD presenterat olika konkreta förslag - som exempelvis barnmorskeledd förlossning, att göra om upphandlingen av Mora BB, norska förebilder samt modellen med En-till-en-vård.

Nu föreslås alltså en extern utredning för att se över möjliga lokaler, organisation och personalrekrytering. Särskilt viktigt är då att barnmorskornas perspektiv finns med, den yrkesgrupp som arbetar mest inom verksamhetsområdet.

Forskning visar på mycket positiva utfall för familjer som erbjuds One-to-One care (En-till-en-vård), det vill säga en närvarande barnmorska per födande kvinna i aktiv fas under förlossningen. Att kontinuerligt stöd ges av en barnmorska minskar behovet av medicinsk smärtlindring, minskar komplikationer för mor och barn, minskar sekundär förlossningsrädsla och inte minst ökar den positiva upplevelse som födandet kan innebära.

Annons

Annons

Tyvärr är lokalerna ombyggda till annan verksamhet - något som visar på att landstingsledningen inte varit intresserade eller trott på ett återöppnande.

Från kristdemokratiskt håll önskar vi också att erfarenhet hämtas från det land som har lägre spädbarnsdödlighet än Sverige, nämligen Norge. Där finns det möjlighet för friska omföderskor att föda geografiskt nära hemmet – utan högspecialiserad vård. Klokt vore att göra ett studiebesök till närliggande Elverum, i norska grannlänet Hedmark, dit Landstinget Dalarna nu faktiskt skickar vissa dalafamiljer att föda.

Idag har landstinget en helikopter som ökar patientsäkerheten. Om en nyfödd inte mår bra, skulle den kunna få flyga till Uppsala dit riktigt sjuka barn i vår region skickas och får vård.

När det gäller ekonomin har inte Mora BB lagts ner på grund av bristande resurser. Tyvärr är lokalerna ombyggda till annan verksamhet - något som visar på att landstingsledningen inte varit intresserade eller trott på ett återöppnande.

Gällande personalförsörjningen så vidareutbildas sjuksköterskor till barnmorskor i Dalarna redan idag, vilket underlättar framtida rekrytering.

Förlossningsvårdens återöppnade i norra länsdelen har varit aktuell sedan hösten 2009. Att landstingsmajoriteten nu kommer med ett förslag på en utredning långt senare, hösten 2017, visar på att behovet av och opinionen för ett återöppnat Mora BB snarare stärkts i Norra Dalarna under dessa åtta år.

Kristdemokraterna vill inte bara ha en lägesbeskrivning och förutsättningslös utredning OM Mora BB kan återuppstå. Det vi kommer verka för är att utredningen landar i sådana åtgärder att Mora BB och förlossning verkligen öppnas igen.

Birgitta Sacrédeus, oppositionsråd (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan