Mariann Nordlöf berättade om Kvinnojourens bildande när Feministiska skrivarstugan hade träff med anledning av Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.

Mariann Nordlöf (sittande), berättade om hur Kvinnojouren i Borlänge bildades när Feministiska skrivarstugan hade möte. På bilden ses: Cilla Rohdin, Camilla Andersson, Kristina Svensson, Ylva Jansson, Yvonne Karlén, Mariann Nordlöf och Annakari Berglund. Foto: Privat
I onsdags hade Feministiska skrivarstugan träff. Deltagarna skrev en debattartikel med anledning av Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Under kvällen berättade Mariann Nordlöf om när Kvinnojouren bildades i Borlänge och gav följande spännande berättelse:
" 1982 läste S-kvinnor i Borlänge boken ”Den man älskar agar man”. Boken var startskottet till bildandet av Kvinnojouren i Borlänge. Vi kallade till ett öppet möte och dit kom ett 60-tal kvinnor och några män som ville vara med och starta jouren. Vi delade upp oss i grupper och fick tillgång till en lägenhet på Bullermyren. En telefon installerades, flygblad och annonser spred vårt budskap. Ett anslag på 25.000 kronor söktes från kommunen. Det blev en dragkamp mellan Socialnämnden och Kommunstyrelsen om vem som skulle betala men betalt blev det. Möbler inköptes begagnade och så var vi igång. Vår jour fungerade endast på helgerna och endast genom telefon.
Annons
Annons
För att lära oss mer om kvinnomisshandel åkte vi på flera studiebesök bland annat till Gävle och Örebro, som tillsammans med Stockholm var först ut. Vi själva fick också hjälpa till att starta jourer på andra platser i Dalarna. Ludvika, Mora, Falun och Hedemora organiserade egna jourer och vi hade gemensamma möten med föreläsningar och erfarenhetsutbyte. Männen i jouren slutade och vi bestämde att de får starta en egen jour för männen. I lägenheten kunde vi inte ta emot några kvinnor och därför fick vi så småningom större lokaler med plats för kvinnor och barn som kunde bo hos oss tills de kunde starta nya liv. Vår ekonomi blev bättre då vi fick anslag från olika håll och kunde därmed anställa personal och arbeta även under veckorna. Kontakten med socialförvaltningen var viktigt för oss och vi fick bra stöd. Polisen hjälpte oss att förmedla kontakter och de tyckte att det var bra för dem att vi fanns. Nu fanns det någonstans att skydda de kvinnor som blev utsatta för misshandel. Lagen blev ändrad så att kvinnomisshandel föll under allmänt åtal och männen kunde lagföras.
Idag har Kvinnojouren Borlänge fyra anställda och cirka femton ideellt engagerade jourkvinnor. Kvinnojourer finns i flera kommuner i länet och det finns också en länsförening. Uppgifterna är minst sagt lika viktiga nu som de var vid starten".