Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg: Hänt extra i Dalarna

Kommunpolitik

Text: 

I Hedemora slutar kommunalrådet Ulf Hansson (S) vid årsskiftet. Han lämnar över som S-kommunalråd till partikollegan Ola Gilén. Det gör han efter att innehaft posten i åtta år och har suttit längst bland länets S-kommunalråd. Det kommer han själv fram till (DD papper 16/11 och 20/11).

Abbe Ronsten i Säter och Jonny Gahnshag i Falun är några långvariga S-kommunalråd som lämnat sina poster på senare tid.

Hansson lämnar efter sig en kommun med ganska god ekonomi, enligt bokslutet för 2016 (DD papper 1/4 i år). Kommunen tog emot många asylsökanden, med som mest 1 200. Kommunen fick pengar från statligt håll för det, 59 miljoner kronor.

I samma veva betalade kommunen av på sin pensionsskuld så den hamnade på knappt 12 000 kronor per invånare. Det är en låg nivå, snittet bland Dalarnas kommuner ligger på nästan 28 000 kronor.

Annons

Annons

På ett sätt kan det vara bra med den typen av avbetalning, för det ökar ekonomiska handlingsfriheten. Men kanske borde mer av pengarna ha använts till integration av nya svenskar i (lokal-)samhället, något som Moderaterna påpekat.

Från styrande Hansson motiverades dock (av-)betalningen med att det var "för gammal ost", eftersom kommunen sedan 90-talet haft kostnader för asylmottagning.

Under Hanssons tid har det rått en splittring i kommunen, eftersom väljare som röstat på S i riksdagsvalet i Långshyttan röstat (i hög grad) på Långshyttepartiet, LHP, kommunalt. S kommunalt har en potential att vara större om S-väljare i Långshyttan röstar på S även kommunalt.

Tydligen råder uppdelningen med LHP till följd av ett upplevt (reellt?) missgynnande av Långshyttan från centralorten Hedemoras håll, både under C- och S-ledda styren. Neddragning på skolans område skedde i Långshyttan för några år sedan.

C är med i S-ledda kommunstyret, i vilket även V ingår. Att överbrygga motsättningar mellan Hedemora centralort och Långshyttan blir en av utmaningarna för nya kommunalrådet Ola Gilén valåret 2018.

Artikelkollage om kommunalrådet Ulf Hansson (S) i Hedemora med mera. Kollage och foto: Robert Sundberg

*

Avesta har utmärkt sig positivt på senare år, med framåtanda som krönts med etableringen av Google och dess serverhall(ar). Ett djärvt mål att öka befolkningen till 25 000 sattes upp för några år sedan.

Annons

Jag hyste tvivel om utsikterna att nå det målet i några ledare. Jag fick rätt. Avesta kommun har nämligen tappat 75 invånare. Detta att döma av Statistiska centralbyråns (Scb) siffror för årets tredje kvartal. 23 163 är det invånarantal som Scb registrerar för kommunen då.

Annons

Om målet nås 2020 eller 2023 är inte så viktigt, menar kommunalrådet Lars Isacsson (S). Att riktningen är den rätta är det viktigaste, framhåller han (DD papper 20/11).

Så är det på ett sätt, eftersom det är en ökning av invånarantalet i Avesta kommun totalt hittills i år, om än bara med två personer.

Det är modigt av Avesta att sätta upp mål om befolkningsökning. Ofta är det större kommuner, vanligen residensstäder, som gör så. Ska man se något mönster är det vanligtvis S-(lett) styrda kommuner som gör så. Och Avesta är ju S-lett, under Isacsson. När han inte gör annat, exempelvis praktiserar på Systembolaget (DD 14/11).  

*

En politiker som också trappar ner är Ann-Gret Olsson (S) i Gagnef. Hon har varit med i Gagnefs kommunpolitik ett bra tag, 38 år. Och hon har även varit kommunalråd. (DD papper 3/11)

Gagnef är ju en av kommunerna runt Siljan som ofta har borgerligt styre. Mellan valen 1994 och 1998 var det S-styre. Men sedan har det varit centerlett borgerligt styre i flera mandatperioder fram till valet 2014 då det nybildade Kommunal Samling fick en valframgång och bildade nytt styre med S. Det blev ett maktskifte i S-favör efter flera borgerliga mandatperioder.

Tre dalahästar. Foto: Robert Sundberg.

Bild: Robert Sundberg

Annons

*

I Ludvika verkar Moderaterna vara ombytliga i sina åsikter gällande huruvida verksamheter i kommunen ska utlokaliseras till Brunnsvik och dess före detta folkhögskolelokaler. För ett tag sedan var det något som var bra om så skedde, om det gällde exempelvis kommunala bolag som Ludvikahem.

Men nu när det föreslås kunna ske är det inte bra. För M var emot Lars Handegars (V) motion i ämnet, att utlokalisera verksamheter till Brunnsvik. (DD papper 14/11)

Annons

Det verkar bero på vilken sorts verksamhet som det är som ska utlokaliseras som styr M-hållningen.

Och kanske finns en röd, eller blå, tråd i M-motsägelserna. Verksamheter som kräver många besök från allmänheten är mindre lämpliga att placera en mil från tätorten. Men verksamhet till vilken besöken är få (exempelvis Ludvikahem och Kommunfastigheter) från medborgarna kan gå bra.

*

Smedjebacken uppvisar en stark budget, rent av "hyllas", rapporteras det (DD papper 16/11). Kommunalrådet Fredrik Rönning (S) och hans S-ledda styre kan glädjas åt det. Oppositionen i form av oppositionsrådet Lotta Gunnarsson (M) har det inte lätt då hon om budget 2018, som har cirka 19 miljoner kronor i överskott, och plan 2019-20 utbrister "vi är nöjda".

Att Calle Morgården (MP) tycker att det är "kul att vara en del av budgeten och att vi är överens över partigränserna" kan vara begripligt. Men nog är den moderata uppslutningen förvånande.

Finns det så lite att hitta åsiktsskillnader om i denna bruksortskommun? Eller är det så att de praktiska frågorna suddar ut de ideologiska skillnaderna i kommunerna och att Smedjebacken är ett exempel på det?

*

Jessica Wide (S) blir nytt kommunalråd i Falun efter Jonny Gahnshag. Det ska bli intressant att se hur det av henne och kommunalrådet Susanne Norberg S-ledda styret klarar sig i valet nästa år. De moderatledda borgarna vill nog ha maktskifte, vilket skett i alla val sedan 1994 utom 2014.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan