Annons

Annons

Annons

Falun

Julgranar samlas in för sjätte året i Falun

Efter starten i januari 2013 har en ny jultradition tillkommit för faluborna – att låta de uttjänta och barrande julgranarna bli till värme i stadens värmeverk. De insamlade granarna kommer sedan Ria-stugan till del.

Text

De kommuninvånare som bor i stan behöver bara ställa granen vid infarten till huset alternativt, för de som bor i flerbostadshus, utanför soprummen. Under söndag den 14 januari åker så Falu Energi & Vattens, FEV, hybridsopbilar och hybridbilar med släp runt och samlar in granarna.

För sjätte året i följd samlar Falu Energi & Vatten in julgranar i Falun. Granar som sedan blir till värme i fjärrvärmenätet och ger Ria-stugan gratis fjärrvärme en tid. Frånsett i Falun finns även möjlghet att lämna sina uttjänta granar i Bjursås, Grycksbo och Bjursås. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Annons

Därmed slipper de enskilda faluborna starta sina bilar för att åka iväg och slänga granen, vilket, enligt ett pressmeddelande från energiföretaget, minskar utsläppen koldiosid med 1,5 kilo per bil.

– Det är en enkel insats som förenklar vardagen och gör stor nytta, säger Hanna Bergman, FEV:s hållbarbetschef i pressmeddelandet.

Även boende i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö finns möjlighet att bidra till insamlingen. Där måste trots allt invånarna själva transportera granarna till containrar på respektive orter.

Den värme som de insamlade julgranarna ger kommer Ria-stugan till del.

Förra året samlades 4 891 julgranar in runt om i Falu kommun. Värmen som producerades av dessa vid västermalmsverket, Ingarvet, innebar fjärrvärme till Ria-stugan under fyra månader. Under de fem år, 2013-2017, som julgransinsamligen pågått har det resulterat i fjärrvärme och el för sammanlagt 64 300 till Ria-stugan.

Falu Energi & Vatten påpekar att de inte tar emot plastgranar eller granar med juldekoration.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan