Annons

Annons

Annons

Debatt: Nu måste det vara slut på tokeriet – avskaffa det fria skolvalet

Text

"Alla barn och ungdomar ska ha rätt till en bra och jämlik uppväxt där det inte ska vara någon skillnad vart i Borlänge du bor någonstans, låt oss i fortsättningen slippa att barn blir stämplade i fack för de går i en problemskola eller en invandrarskola", skriver Christian Kaddik (S), Maslah Omar,(S) Foto: Kristina Vahlberg, Lars Dafgård, Pär Sönert

Bild: Pär Sönnert, Lars Dafgård, Arkivbild

Annons

Det fria skolvalet leder till en ökad segregering och är direkt skadligt för det svenska samhället. Hur rimligt är det att föräldrar sätter sina barn i kö till en privatskola redan vid ett års ålder?  Föräldrar från socioekonomiskt utsatta områden har många gånger inte denna kunskap.

Oftast är det barnen som är välbeställda som byter från en kommunal skola som exempelvis Nygårdskolan till en privatskola eller skola med hög andel som har svenska föräldrar som till exempel Kunskapsskolan eller Skräddarbacksskolan.

Enligt vår mening gör vi barnen en björntjänst när lagen tillåter ett fritt skolval

Forskaren Bo Malmberg från Stockholms universitet säger att det inte är boendesegregationen som ligger bakom de ökande klyftorna i samhället, utan det är det fria skolvalet. När det fria skolvalet infördes fanns det en idé om att det skulle bli en sund konkurrens, de sämre skolorna skulle försvinna och de bra skulle bli kvar. Ja, ni hör hur det låter spela med våra barns framtid där vi kategoriserar sämre och bra skolor är rent vansinne enligt oss.

Annons

Annons

Läs mer: Skolpersonal blev slagna av bråkiga ynglingar – kvartett misstänks för misshandel

Enligt vår mening gör vi barnen en björntjänst när lagen tillåter ett fritt skolval, föräldrarna försöker skydda barnen från det verkliga livet och jag förstår till vis del dem. Men i det verkliga livet så sker möten mellan olika kulturer och samhällsklasser varje dag. Så varför inte redan i tidig ålder lära barnen att alla människor är lika mycket värda?

Oavsett om barnet är mörkhyad eller vit, eller om ett barns far är bankdirektör, eller att ett annat barns mor är ensamstående med tre barn. För en sak är klar barn är inte dömande på samma sätt som om du är en vuxen individ, på låt oss säga 20 år, och bara stött på människor liknande dig själv i din uppväxt.

Läs mer: Gymnasieelevernas betygssnitt varierar stort – dalakommuner både i toppen och botten

Alla barn och ungdomar ska ha rätt till en bra och jämlik uppväxt där det inte ska vara någon skillnad vart i Borlänge du bor någonstans, låt oss i fortsättningen slippa att barn blir stämplade i fack för de går i en problemskola eller en invandrarskola.

Annons

Där grupper av föräldrar väljer bort dessa skolor för att de uppfattas som dåliga på grund av att det finns många elever med utländsk härkomst och socialbidragstagare i området. 

Nej, nu måste det vara slut på tokeriet gör det enda rätta och hållbara för samhället, avskaffa det fria skolvalet där vi istället låter kommunerna placera barnen på en lämplig skola utifrån ett hållbart samhällsperspektiv.

 

Christian Kaddik, Socialdemokraterna i Borlänge

Maslah Omar, Socialdemokraterna i Borlänge

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan