Annons

Annons

Annons

Mora

Insändarsvar: Ulf Berg – "Jag kommer gärna till Mora och tar den debatten Arne!"

Text

"Vill Arne Pettersson och socialdemokraterna driva en lokalpolitik som riskerar att göra män impotenta och gå med inkontinensskydd resten av livet så är det inget som vi moderater står bakom", skriver Ulf Berg (M), oppositionsråd i Landstinget. Foto: Mikael Hellsten, Mats Laggar, Anna Klintasp

Bild: Arkivbild

Annons

Svar till Arne Pettersson (S), Dala-Demokraten (28/2)

Det märks att det är valår, men även när det är en valrörelse på gång bör man försöka hålla sig till sanningen. Arne Petterssons påstående att Moderaterna i Dalarna inte vill ha någon urologiverksamhet vid Mora lasarett är nämligen ren och skär lögn.

Annons

Annons

Nyligen har beslutats att en typ av ingrepp ska flyttas till Falun då det konstaterats att det varit onödigt många vårdskador

Det vi däremot har sagt är att vi vill koncentrera specialistsjukvården till Falun. Urologiverksamhet finns både i Avesta, Ludvika och Mora och där bör den finnas kvar. Där kan man få träffa en läkare och få behandling mot urologiska besvär, men som däremot inte kräver bedömning av en specialist, det vill säga en urolog.

När det däremot är tvunget att göra ett kirurgiskt ingrepp som vid prostatacancer eller vid godartat förstoring av prostatan vill vi att den operationen genomförs av en urolog med hjälp av robot i Falun. Det är viktigt att dessa operationer håller hög kvalité då det finns risk att den opererade får urinläckage eller oförmåga att få erektion. Det är vår bestämda uppfattning att hög kvalité går före närhet.

Mora har en framtid som opererande sjukhus och kommer säkert göra vissa operationer som Falun gör idag. Men det är viktigt att patienterna slipper onödiga biverkningar. Nyligen har beslutats att en typ av ingrepp ska flyttas till Falun då det konstaterats att det varit onödigt många vårdskador och där utomstående experter pekat på brister. Då får vi en bättre kvalitet i vården och kirurger som får ägna sig åt det de är bäst på.

Annons

Nivåsstrukturering, det vill säga att specialistverksamhet koncentreras till färre platser med resultatet att kvalitén höjs, är ett arbete som pågår i hela Sverige. Vill Arne Pettersson och socialdemokraterna driva en lokalpolitik som riskerar att göra män impotenta och gå med inkontinensskydd resten av livet så är det inget som vi moderater står bakom.

Jag kommer gärna till Mora och tar den debatten Arne!

Ulf Berg (M), oppositionsråd i Landstinget

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan