Annons

Annons

Annons

Smedjebacken

Japansk jätte köper stålbolaget Ovako

Japanska Nippon Steel är på väg att köpa det svenska stålbolaget Ovako.

Text: 

Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation (NSSMC), en av världens största stålproducenter, förvärvar svenska specialstålstillverkaren Ovako från riskkapitalbolaget Triton.

Det meddelades i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

"Vårt mål med förvärvet av Ovako är att stärka och utöka vår globala verksamhet och ytterligare stärka vår teknologi, produktkvalitet och produktutvecklingsförmåga för specialstål och säkra en bas av tillverkning och försäljning i Europa", säger Kosei Shindo, VD för NSSMC, i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Framställningen av specialstål i Smedjebacken har haft många olika ägare. Och nu är det dags för Ovako att få japanska ägare.

Bild: Arkivbild

Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako, konstaterar i samma pressmeddelande att han är "mycket nöjd med att Ovako nu kommer att bli en del av Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation, en stark industriell ägare och en tydlig teknikledare inom den globala stålindustrin".

"Vårt mål är att fortsätta växa under de kommande åren, och vi ser fram emot att NSSMC:s teknologiska kunskap och stöd ska skapa ännu mer värde för våra kunder", fortsätter han.

Klockan 10.00 på torsdagsförmiddagen var det kallat till personalinformation vid Ovako i Smedjebacken.

När tidningen halvtimmen innan pratade med järnbruksklubbens ordförande Bo Sjelin sade han så här:

– Jag vet inte mycket mer än vad som gått ut i media.

– Men, tillade han, vetskapen om en kommande försäljning har vi känt till en tid.

Mot bakgrund av att Bo Sjelin hör till företagets verkliga veteraner och blev anställd 1980 är han samtidigt ganska luttrad vid det här laget. Han har genomlevt ett flertal ägarförändringar under årens lopp och kände ingen speciell oro för att nu få japanska ägare.

När tidningen får kontakt med Bo Sjelin efter informationsmötet framgår det att han inte har ändrat uppfattning.

Annons

– Visserligen fick vi en väldigt övergripande och allmän information.

– Men min känsla är ändå att världens tredje största stålföretag inte har köpt oss för att lägga ner och flytta verksamheten.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan