Annons

Annons

Annons

Annons

Orsa

Prisökning på fritidshus, Dalarna tvåa – och Älvdalen i topp och Gagnef i botten

Priserna på fritidshus har ökat med 50 procent i Dalarna under fem år. I snitt går en stuga på 1,5 miljoner.

Mest ökade priserna i Älvdalens kommun, och minst i Gagnefs kommun.

Samtidigt har antalet fritidshus som är till salu minskat med en dryg tredjedel under tre år.

Text: 

Det är Fastighetsbyrån har kartlagt prisutvecklingen för fritidshusmarknaden de senaste fem åren. Siffrorna är framtagna av Svensk mäklarstatistik.

Enda länet där priserna ökar mer än i Dalarna är Gotland, där fritidshusen blev 75 procent dyrare. I hela Sverige är ökningen 23 procent på fem år. Medelpriset för ett fritidshus ligger på strax under 1,7 miljoner.

Läs också: Faludominans och gård med en prislapp på 11 miljoner – här är Dalarnas populäraste hus

Att priserna ökar i Älvdalens och Orsa kommuner beror mycket på turistnäringen i Idre och Grönklitt. Foto: Anna Klint/arkiv

Annons

Annons

– Fritidshusmarknaden följer till viss del den för permanentbostäder. Vi får se om vinterns turbulens avspeglas nu när sommarstugorna börjar säljas. Samtidigt påverkar lokala faktorer, och utvecklingen skiljer sig mycket från ort till ort, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

De som har fritidshus i Dalarna är alltså vinnare på marknaden. Medelpriset för fritidshus i länet är i dag cirka 1,5 miljoner. På kommunnivå är dock skillnaderna stora inom länet. Älvdalen kommun har en prisökning på hela 130 procent medan priserna i Gagnef har minskat med 7 procent.

Bostadspuls: Se vad grannen fick för huset – här är de senaste fastighetsaffärerna i din kommun

Sjönära brukar vara ett bra försäljningsargument. Foto: Mikael Hellsten/arkiv

– Prisuppgången i Älvdalens kommun beror i huvudsak på den starka utvecklingen i Idre-Grövelsjöfjällen med Idre Fjälls anläggning som motor i det här området, säger fastighetsmäklaren Hans Olson på Fastighetsbyrån Mora och Idre, i ett pressmeddelande.
Han ser liknande utveckling i Orsa med Grönklitt som också satsa på året runt-aktiviteter.

Annons

Samtidigt visar nya siffror från bostadssajten Booli att utbudet av fritidshus till salu just nu är det lägsta sedan 2009. Efter påsk brukar dock startskottet gå för fritidshusmarknaden med ett ökande utbud av fritidshus till salu i april.

Annons

I Dalarnas var 298 hus till salu under mars 2015, i fjol var det 156 och i år är det 102 fritidshus, en minskning med 35 procent under tre år. Detta enligt uppgifter på bostadssajten Booli.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Fotnot: Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshus gjorda mars 2012-februari 2013 med samma period 2017/2018. Den procentuella ökningen redovisas. Siffrorna grundar sig på cirka 85 procent av alla försäljningar genom mäklare.

Utbudet av fritidshus till salu just nu är det lägsta sedan 2009. Foto: Anna Klint/arkiv

Annons

Annons

Till toppen av sidan