Annons

Annons

Annons

Debattsvar: Nej, vi vill inte avskaffa valfriheten – men friheten ska inte avgöras av tjockleken på plånboken

Text

"Med Moderaternas eviga tjatande om privata lösningar och skattesänkningar kommer vår gemensamma välfärd att bli en klassfråga om deras förslag blir verklighet. Med sänkta skatter och ökad privatisering kan valfriheten och kvalitén komma att öka för dem som har det gott ställt, men vi och mina partikamrater vill ta ansvar för helheten i samhället", skriver Christian Kaddik, Socialdemokraterna Borlänge och Hanna Vangen Engström, Ordförande SSU Dalarna. Foto: Helena Boman Brodie, Bengt Pettersson.

Bild: Arkivbild

Annons

Svart till: MUF: Valfriheten är under hot från S– avskaffa förmyndarsamhället!

Det höjts röster från bland annat MUF Dalarna om att vi och andra partikamrater vill avskaffa valfriheten i samhället. Detta är en felaktig tolkning. En tolkning baserad på ideologiska skygglappar för ögonen.

Borgerlig politik skapar frihet endast för ett fåtal, men frihet för flertalet kan bara förverkligas i ett jämlikt samhälle där vi tillsammans jobbar för samhällets utveckling. Vi tror på att när alla människor bidrar till vår gemensamma samhällsbyggnad, så skapar vi de bästa förutsättningarna för människor att växa. Där människorna i samhället får en möjlighet att förverkliga sina livsdrömmar.

Annons

Annons

För när vi bygger ett samhälle tillsammans under den svenska modellen blir samhället som starkast. Då vågar fler människor byta jobb, bilda familj och skaffa barn, starta företag, flytta eller börja studera.

Med Moderaternas eviga tjatande om privata lösningar och skattesänkningar kommer vår gemensamma välfärd att bli en klassfråga om deras förslag blir verklighet. Med sänkta skatter och ökad privatisering kan valfriheten och kvalitén komma att öka för dem som har det gott ställt, men vi och mina partikamrater vill ta ansvar för helheten i samhället.

Vi kan inte acceptera att vårt gemensamma trygghetssystem blir svagare för personer i vårt samhälle om vi gör välfärden till en kostnadsfråga. Vi står upp för ett samhälle som byggs tillsammans, detta innebär inte att vi ställer oss emot alla privata aktörer.

Men vi ser konsekvenserna av ett samhälle där individualismen och privatiseringar får styra, i slutändan blir det betydligt mindre frihet för de med mindre ekonomiska muskler i samhället och mer frihet för de med höga löner. Välfärden får aldrig handla om hur stor plånbok du har. 

Ett jämlikt samhälle innebär att friheten för det stora flertalet i samhället ökar, ett tryggt samhälle där välfärden finns när du behöver den. Ett samhälle med stora klasskillnader kommer inte hålla samman. Det finns modern forskning som visar på att tillväxten i samhället ökar om resurserna fördelas mer jämlikt.

Annons

Det är därför vi och mina partikamrater tror på en stark offentlig sektor, ett jämnt fördelat välstånd och en välfärd som investerar i befolkningen. Det här är politik som ökar de flesta människornas frihet i samhället. Ett samhälle där alla människor har rätt till ett bra liv med möjligheter att förverkliga sina livsdrömmar.

Annons

Under 8 år såg vi en borgerlig regering nedmontera den svenska modellen, något som skapar trygghet för få och otrygghet för de många. Från och med 2014 ser vi en annan utveckling av Sverige även om vi fortfarande står inför utmaningar i samhällsbygget.

En utveckling av ett samhälle som vi bygger tillsammans, där vi ställer krav på varandra men där vi också hjälps åt för att utveckla vår gemensamma samhällsmodell. För när vi bygger ett samhälle tillsammans under den svenska modellen blir samhället som starkast. Då vågar fler människor byta jobb, bilda familj och skaffa barn, starta företag, flytta eller börja studera. Det här är politik som alla samhällsmedborgare tjänar på. Ett samhälle som skapar trygghet för de många och inte de få.

Christian Kaddik, Socialdemokraterna Borlänge

Hanna Vangen Engström, Ordförande SSU Dalarna.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan