Annons

Annons

Annons

Debatt: Byggnads och Kommunal i Dalarna: Vi sviker aldrig i solidariteten med människor på flykt

Text: 

"Välfärdens stora behov står inte emot att hjälpa människor på flykt eller som är i nöd. Välfärden står emot skattesänkningar, skattesmitare och stora vinstuttag. Men det verkar alltid vara enklare att sparka nedåt istället för uppåt. Att inte ställa överklass mot underklass eller kapitalet mot arbetare - fast det är där den verkliga konflikten och orättvisan finns", skriver Malin Ragnegård, Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen och Kim Söderström, Regionordförande Byggnads GävleDala. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT, Jonatan Svedgard, Christian Larsen

Bild: TT, Christian Larsen, Jonatan Svedgård

Annons

När vi föreläser för olika människor berättar vi alltid att det inte är självklart med de fackliga och politiska rättigheterna.  Alltid när vi är ute på arbetsplatser och träffar medlemmar så pratar vi om att hålla ihop. Vikten av att vi organiserar oss och tillsammans driver våra frågor.

Välfärdens stora behov står inte emot att hjälpa människor på flykt eller som är i nöd. Välfärden står emot skattesänkningar, skattesmitare och stora vinstuttag.

Det kan komma en tid när du tvingas fly landet på grund av ditt fackliga eller politiska engagemang. Du får asyl i något annat land och försöker naturligtvis så fort du kan få dit din familj. Landet (vi kan kalla det Sverige) säger att de inte har råd med anhöriginvandring och att det inte finns plats... du kanske aldrig mer träffar dina barn.

Annons

Annons

Samtidigt översvämmas landets byggarbetsplatser av företag som dumpar löner. Det gör fackets medlemmar osäkra på om de får behålla sina jobb. Företagen kan göra det och försvaras av högern och arbetsgivarorganisationerna eftersom EU sätter sådana regler.

► Bli Pluskund för bara en krona här!

För dig som pluskund: SSU Dalarna: "Det är många som inte känner igen sig i politiken"

Välfärdens stora behov står inte emot att hjälpa människor på flykt eller som är i nöd. Välfärden står emot skattesänkningar, skattesmitare och stora vinstuttag.

Men det verkar alltid vara enklare att sparka nedåt istället för uppåt. Att inte ställa överklass mot underklass eller kapitalet mot arbetare - fast det är där den verkliga konflikten och orättvisan finns.

Arbetare ställs mot arbetare. Vanligt folk vänder sig mot varandra.

LIVEDEBATT: Kommunal och Vårdföretagarna debatterade vinster i välfärden – "Varje skattekrona ska gå dit den är tänkt"

Annons

Såhär blir det idag i det högerorienterade Sverige. Kapitalet går före schyssta villkor, och man säger att Sverige inte har råd med solidaritet för människor som flyr för sina liv. Det är inte sant!

Annons

Vi har råd att hjälpa människor på flykt. Vi kan ta makten att få bort de oseriösa företagen och få en välfärd i världsklass. Samtidigt.

Vi får aldrig ge efter för de intressen som vill få oss att vända blicken bort från det som cementerar klassklyftor och som föder ojämlikhet.

Vi måste stå emot nu och alltid, alltid stå upp för varandra. Vi arbetare har allt att vinna på sammanhållning, och allt att förlora på splittring.

Debatt: Det är bra att moderaterna visar att de inte står på byggnadsarbetarnas sida

En dag kan det handla om dig eller om mig. Det kan vara du som blir arbetslös eller sjukskriven - det kan vara du eller jag som behöver fly från vårt land.

Solidaritet med många, inte bara med några få. Trygghet för alla, inte bara för några få.

För oss är alternativet att bekämpa klassklyftor. Att de rika måste bidra i mycket större utsträckning. Jämlika förutsättningar för alla. Och att vi håller ihop. Förenar oss. Att vi aldrig låter oss luras av skrämseltaktik från höger. För det är en genomtänkt taktik.

Annons

Vi har genomskådat den - vi arbetare är både bättre och smartare än så.

För dig som pluskund: Civilministern talade integration i Borlänge – möttes av internkritik

Malin Ragnegård, Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Kim Söderström, Regionordförande Byggnads GävleDala

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan