Annons

Annons

Annons

Annons

Krönika Lennart Götesson: För grekerna är det nu både återhämtning och lidande som gäller

Krönika: Läget i Grekland

En av alla tiggare i Athen. Om han är grek eller från något annat land är svårt att veta, men faktum är att många greker har det svårt just nu. Foto: Lennart Götesson.

Annons

I augusti avslutas stödprogrammen till Grekland. Landet ska därefter klara sig självt och på sikt också klara att betala av det skuldberg som byggts upp.

Premiärminister Alexis Tsipras har sagt att när stödprogrammet har avslutats så kommer man inte att börja riva upp alla de reformer och åtstramningar, som har genomdrivits under åren. Han har också sagt att de budgetmål som satts upp för 2018–2020 kommer att uppnås.

Tysklands regering har förklarat att landet planerar att hålla fast vid hårda villkor för att gå med på nya skuldlättnader för Grekland, utöver de sänkta räntor och betalningsuppskov som hittills har genomförts.

Greklands centralbankschef, Yannis Stournaras, har samtidigt sagt att han skulle föredra någon form av fjärde stödprogram, så att Greklands dåliga rykte på kapitalmarknaden inte medför nya betalningsproblem om det skulle bli skakigt på marknaden.

Annons

Annons

Alla talar nu om återhämtning. Nu ska landet resa sig efter den ekonomiska kris som har varat i tio år. Är då allt frid och fröjd? Ja, staten och bankerna kanske har hämtat sig tillräckligt. Men har människorna hämtat sig?

Arbetslösheten ligger fortfarande på över 20 procent. Många människor har det svårt med mat, el, vatten, hyra och annat som behövs som mediciner.

Pensioner och löner är låga. Många lider fortfarande av den ekonomiska krisen.

Rodney Atkinson, en brittisk EU-kritiker, har, på sin hemsida, i en artikel granskat förhållandet mellan Tysklands relativa blomstring och Greklands kris.

Han pekar på att de mänskliga kostnaderna för det som kallas återhämtning är så stora att Grekland har slutat publicera månadsstatistik över födda och döda.

De grekiska statsfinanserna mår bättre. Den ränta som landet nu måste betala på kapitalmarknaden har sjunkit från 30 procent som mest till fyra procent.

Tyska för greker, lockar denna skylt med. En del tar chansen att lära sig ett nytt språk för att kunna flytta och det är inte bara tyska det erbjuds kurser i. Foto: Lennart Götesson.

Atkinson konstaterar att Grekland har fått betala ett högt pris och samtidigt så har Tyskland blomstrat. Tyskland har konsekvent vägrat att avskriva en enda euro. Och detta trots att mycket av Greklands skulder uppkommit genom att landet betalat stora summor till tyska banker och företag. Det grekiska börsindexet föll från 5 200 till 819. Samtidigt steg det tyska från 4 000 till 12 900.

Annons

Rodney Atkinson konstaterar också att tyska företag varit mycket aktiva när det gällt att kapa åt sig grekiska företag och infrastruktur till reapriser.

Annons

Tysklands handlande har i mångt och mycket gynnat Tyskland i första hand.

Siffror tala ofta för sig själva. Många greker har lämnat landet för att hitta jobb i något annat land. Det är ofta välutbildade människor som åkt till Kanada, USA, Australien med flera länder.

Grekland må ha hämtat sig någorlunda från den långvariga ekonomiska krisen. Men krisen består på annat sätt och har orsakat mycket mänskligt lidande

Många länder, däribland Sverige, har också aktivt jobbat för att locka läkare, tandläkare, sjuksköterskor och andra att flytta. Den totala siffran utflyttande uppgår till nära en halv miljon.

Landets befolkning minskar också genom att fler avlider och färre föds. Före 2008 avled cirka 60 000 per år. 2017 avled drygt 123 000. Dålig hälsa på grund av ekonomiska problem är en orsak. Men i siffran finns också många självmord. Unga greker har flytt landet och många som är kvar har inte råd att skaffa barn.

Ja, landet Grekland må ha hämtat sig någorlunda från den långvariga ekonomiska krisen. Men krisen består på annat sätt och har orsakat mycket mänskligt lidande och detta lidande går det inte att sätta siffror på.

Lennart Götesson

ledare@daladem.se

LÄS ÄVEN: Krönika Lennart Götesson: Turkiet inger oro hos sin Natoallierade granne

Annons

Annons

Till toppen av sidan