Annons

Annons

Annons

Rättvik

Spännande om norska flyktingöden under veterandag i Furudal

Vad hände under flykten från Norge till Sverige?

Den frågan kommer doktoranden och forskaren Lars Hansson att ge delsvar på under årets Veteran- och kulturdag vid Furudals bruk. Han har med hjälp av förhörsprotokoll från åren 1940-1945 registrerat 33 000 flyktingöden.

Under den årliga veteran- och kulturdagen manifesteras de nära banden och samarbetet mellan Sverige och Norge genom bland annat en hedersvakt.

Bild: Katarina Cham

Annons

Veteran- och kulturdagen genomförs lördagen den 9:e juni med start klockan 13.

Som vanligt är det Norskt Veteranmuseum i samarbete med Norska ambassaden och Stiftelsen Furudals bruks kulturhus som är arrangörer. Svenska hemvärnet i Dalarna är hedersvakt.

Efter en samling vid Kättingsmedjan, där Nedansiljans blåsensemble musicerar, inleds programmet med tal av försvarsattache Öysten Limoseth och generalsekreteraren i Norges Militära Kamratföreningars förbund Finn Kampestuen-Berntzen.

Annons

Annons

Därefter kommer Lars Hansson, som vid Göteborgs universitet dataregistrerat 33 000 norska flyktingöden, att berätta om vad som hände några av flyktingarna, en berättelse som rymmer stor dramatik.

– Han har tittat närmare på förhörsprotokoll och gjort viktiga upptäckter, säger Stiftelsen Furudals bruks kulturhus´ Lennart Öhnell.

Lite senare kommer författaren och journalisten Lars-Göran Dybeck att släppa boken "Den glömda historien – Om faror, flykt, svek och längtan i krigets skugga".

Dessutom ger Nedansiljans blåsare en konsert och Fällmans ukuleleorkester underhåller. Det blir också en samling vid minnesstenen, där SeGe Johansson spelar trumpet.

Efter mingel och fika i Veteranmuseet avslutas programmet i Ore kyrka med musik av Ole Moe.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan