Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt: Låg bemanning och pressade anställda gör att välfärden måste vara prio 1 i höstens val

Text: 

Jag träffar medlemmar på olika arbetsplatser, runt om på avdelningar, hela tiden. Välfärdsarbetare som är yrkeskunniga och stolta över det viktiga jobb som de utför.

Men var jag än kommer och vilka jag än möter så återkommer alltid samma sak – bemanningen är för låg och arbetssituationen är för pressad.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Vi borde prata skola och vård inför valet - istället handlar allt bara om invandring

Även inom landstingen är behovet av undersköterskor stora. Jag har träffat många medlemmar som har en stor oro för att undersköterskebristen är så påtaglig, skriver debattören. Foto: Claudio Bresciani / TT

Annons

Annons

Undersköterska, barnskötare och kockar är yrken där det råder akut brist. Inom den närmaste tiden så visar statistik att det kommer att fattas 136 000 undersköterskor inom äldreomsorgen. Det här märks och känns av nu och det kommer att bli än värre om det inte satsas rejält på välfärden. Det går absolut inte att vänta.

Tidstyrningssystem som innebär att varje arbetsmoment inom vården ska tidstyras, trots att det är människor i behov av vård och omsorg som vi arbetar med, är helt absurt och måste bort.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Centerpartiets seniornätverk: Vi vill välja själva på äldre dar

Även inom landstingen är behovet av undersköterskor stora. Jag har träffat många medlemmar som har en stor oro för att undersköterskebristen är så påtaglig.

Vad går det då att göra?

Det krävs satsningar och mer resurser till välfärden som kan gå till att anställa fler kollegor, som kan förbättra arbetsmiljön, arbetsvillkoren och höja lönerna. Då kan vi få fler att vilja söka sig till dessa viktiga yrkesutbildningar och säkra kompetensförsörjningen framåt.

När du har utbildat dig till undersköterska, barnskötare, kock eller något annat yrke inom välfärden så ska det vara en trygg anställning på heltid som erbjuds. Inget annat duger!

Annons

Behoven är stora och akuta. Därför blir jag väldigt orolig över vad valet i höst står emellan. För det som välfärden och alla medlemmar i Kommunal behöver är fortsatta satsningar – inte de stora skattesänkningar som Alliansen och Sverigedemokraterna går till val på.

Annons

Malin Ragnegård.

Bild: Karin Sundin

Det går inte att anställa fler undersköterskor med skattesänkningar. Det går inte att förbättra arbetsmiljö eller arbetsvillkor med skattesänkningar. Det görs endast när vi gemensamt bidrar tillsammans och med en politik som fortsätter att sätta välfärden främst.

Jag är långt ifrån nöjd med hur det ser ut idag. Det finns otroligt mycket att förbättra och utveckla. Men min fulla övertygelse är att de stora utmaningar som välfärden står inför inte gynnas av skattesänkningar och en mer otrygg arbetsmarknad.

Valet i höst blir en folkomröstning om välfärden!

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Annons

Annons

Till toppen av sidan