Annons

Annons

Annons

Debattsvar: Kommunal: Välfärden måste alltid gå före skattesänkningar, därför är valet en folkomröstning om välfärden

"Det är också därför som frågan om privata utförare med vinstintresse inom vård och omsorg i allra högsta grad är en central fråga ur ett fackligt perspektiv. Välfärden är ingen marknad. Ersättningen som företagen får när de levererar välfärdstjänster bestäms av kommuner och landsting vilket innebär att företagens möjligheter till att öka sina vinster begränsas till att minska på kostnaderna. Eftersom personalkostnaderna är den absolut största utgiftskostnaden riskerar kostnadsminskningar att leda till färre antal anställda och/eller sämre anställningsvillkor", skriver Malin Ragnegård, Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen. Foto: Henrik Nyblad/arkiv, Staffan Björklund/arkiv

Bild: Arkivbild

Annons

Svar till: När ska LO-förbunden börja sätta medlemmarnas bästa framför lojaliteten till (S)?

I en debattartikel skriver de moderata oppositionslandstingsråden i Dalarna, Ulf Berg (M) och Christer Carlssons (M), att det ”viktigaste måste ju trots allt vara att få medarbetarna att stanna kvar och ge bästa möjliga vård och omsorg till boende i Dalarna”. Jag kan inte annat än hålla med. Därför är arbetsvillkoren helt centrala för Kommunal som fackförening. Bra villkor för personalen lägger dessutom grunden för god kvalitet i välfärdstjänsterna.

Annons

Jag kommer alltid oavsett huvudman eller politisk färg att kritisera när det behövs. Jag företräder medlemmarna i Kommunal och de förtjänar en bättre arbetsmiljö och högre löner

Annons

Det är också därför som frågan om privata utförare med vinstintresse inom vård och omsorg i allra högsta grad är en central fråga ur ett fackligt perspektiv. Välfärden är ingen marknad. Ersättningen som företagen får när de levererar välfärdstjänster bestäms av kommuner och landsting vilket innebär att företagens möjligheter till att öka sina vinster begränsas till att minska på kostnaderna. Eftersom personalkostnaderna är den absolut största utgiftskostnaden riskerar kostnadsminskningar att leda till färre antal anställda och/eller sämre anställningsvillkor.

I Kommunals senaste rapport ”Så mycket bättre? 2018” görs en jämförelse av anställningsvillkor och löner i privat och kommunalt driven äldreomsorg. Resultatet är lika tydligt som nedslående. Lönerna för undersköterskor och vårdbiträden hos de privata utförarna är 2 300 kronor lägre jämfört med de kommunala, andelen deltidsanställda är högre, 72 respektive 61 procent, och andelen tidsbegränsat anställda är högre, 37 jämfört med 27 procent.

Tidigare undersökningar har dessutom visat att personaltätheten är lägre i de privata verksamheterna. Kommunals stora medlemsundersökning visar samtidigt att anställda i vinstdriven äldreomsorg i genomsnitt är mindre nöjda, mindre motiverade och känner mindre möjlighet till inflytande jämfört med anställda i kommunalt driven äldreomsorg.

Jag vill dock påpeka två saker. För det första så må villkoren, generellt sett, inom kommunalt driven äldreomsorg vara bättre än inom privat driven äldreomsorg men de är långt ifrån bra. Kommunal kräver högre löner, heltidsarbete som norm och en större andel tillsvidareanställda.

Annons

Annons

För det andra så finns det mycket bra privat välfärdsverksamhet, där inte minst Kommunals medlemmar gör ett fantastiskt arbete. Kommunal vill inte införa ett förbud mot privata utförare av välfärdstjänster men vi anser att dessa inte ska drivas av ett vinstintresse. Kommunal anser att skattepengar som är avsedda att användas till vård, skola och omsorg ska gå till välfärden och inte till vinster, eller på andra sätt lyftas ut ur verksamheten.

Berg (M) och Carlsson (M) skriver dessutom att ”tillskotten till vår gemensamma välfärd ökade markant under alliansens åtta år vid makten”. Fakta är att under Alliansens år i regeringsställning (2006-2014) minskade antal anställda inom välfärden från 134 till 128 anställda per 1 000 invånare.

Ett minskat antal anställda innebär färre arbetskamrater och därmed en större press och stress för medlemmarna i Kommunal. Den Socialdemokratiskt ledda regeringen har istället inneburit fler anställda (från 128 till 135 anställda per 1 000 invånare) inom välfärden. Det är inte tillräckligt och vi är långt ifrån nöjda, men det är i rätt riktning. De anställda inom välfärden behöver fler arbetskamrater.

Avslutningsvis. Jag kommer alltid oavsett huvudman eller politisk färg att kritisera när det behövs. Jag företräder medlemmarna i Kommunal och de förtjänar en bättre arbetsmiljö och högre löner. De behöver trygga anställningar och fler kollegor. Det innebär att välfärden alltid måste gå före skattesänkningar och just därför är valet den 9 september en folkomröstning om välfärden.

Annons

TV-Debatt: Kommunal och Vårdföretagarna debatterade vinster i välfärden – "Varje skattekrona ska gå dit den är tänkt"

Malin Ragnegård, Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan