Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider: Du, som är socialdemokrat! Tio teser för nuet och framtiden.

Du, som är socialdemokrat! Foto: Göran Greider.

Annons

 

1/ Du, som är socialdemokrat: Låt dig icke tröstas av de 28 procenten. Det var bättre än väntat. Men det sämsta valresultatet i partiets historia blixtbelyser partiets hela historia. Socialdemokratin behöver en genomgripande eftervalsdebatt. Håll krismedvetandet vid liv. Och det är alltid roligt att diskutera (s) när det krisar!

Det var inte någon TV-debatt eller Instagraminlägg eller analyser av opinionsmätningar som lyfte (s) från skräcksiffror till uthärdliga siffror. Det var folk, vanligt folk. Och klassisk välfärdsreformism.

2/ Det som räddade de där sista procenten var ingenting annat än den klassiska välfärdsreformism som (s) började tala om först på slutet av valrörelsen och lika klassiskt folkrörelsearbete från fackföreningar och gräsrötter. Lär av detta! Det var inte någon TV-debatt eller Instagraminlägg eller analyser av opinionsmätningar som lyfte (s) från skräcksiffror till uthärdliga siffror. Det var folk, vanligt folk.

Annons

Annons

 

3/ Partiet behöver en idépolitisk övervåning. Sverigedemokraterna är riktigt besvikna nu. Det galna missnöjets vindar lägger sig lite. Nu är det dags för det radikala missnöjet. Den högerpopulism som sköljer över västvärlden måste bekämpas med ett betydande mått av vänsterpopulism. Vänsterpopulism betyder då inte allmän ansvarslöshet utan detta: Att våga ha stora anspråk på att ett annat samhälle är möjligt. Att våga tala om den breda arbetarklass som omfattar både lägre medelklass och LO-medlemmar. Att våga vara ideologisk i en tid när ideologi mest förknippas med de högerpopulistiska partiernas nationalism. Ord som demokratisk socialism, ekonomisk demokrati, antikapitalism höjer självkänslan, mobiliserar och visar på maktsammanhangen som marknadsliberaler inte vill tala om.

Den högerpopulism som sköljer över västvärlden måste bekämpas med ett betydande mått av vänsterpopulism. Vänsterpopulism betyder då inte allmän ansvarslöshet utan detta: Att våga ha stora anspråk på att ett annat samhälle är möjligt.

4/ Socialdemokratin måste våga göra upp med den ekonomiska politik som borgerliga nationalekonomer tvingade på politiken under nittiotalskrisen: att alltid spara hellre än att satsa. Det är det som gör att svenska regeringar hellre betalar av på en redan väldigt låg statsskuld än investerar i välfärd och grön omställning.

Annons

 

5/ Driv ut marknadsmånglarna ur templet. Låt dem verka där de kan göra verklig nytta, på marknaden, inte i offentlig sektor eller i partikanslier.

Annons

 

6/ Socialdemokratin måste våga vara folklig. 

 

En framtidsfråga som (s) aldrig får försumma. Foto: Göran Greider

7/ Inrätta en ny typ av partisekreterare, vars främsta uppgift ska vara att lyssna på gräsrötterna och föra vidare all kritik uppåt, istället för som nu. Partisekreteraren ska vara medlemmarnas språkrör uppåt i partiet och inte tvärtom.  

 Inrätta en ny typ av partisekreterare, vars främsta uppgift ska vara att lyssna på gräsrötterna och föra vidare all kritik uppåt, istället för som nu. Partisekreteraren ska vara medlemmarnas språkrör uppåt i partiet och inte tvärtom.  

8/ Ideologiskt måste socialdemokratin från och med nu gå i opposition mot det bestående som präglas av två ödesfrågor: Skenande klassklyftor och skenande klimatförändringar. Det finns ingen annan väg om partiet ska förbli relevant.

 

9/ Gå aldrig in i ett blocköverskridande samarbete utan att samtidigt behålla ideologin! Pragmatism och vision måste samsas i samma parti! Ingen vet hur frågan om regeringsbildning ska sluta. (s) säger sig vilja begrava blockpolitiken. Den stora utmaningen under de närmaste fyra åren kan därför bli följande: Att bevara och vitalisera höger-vänsterkonflikten samtidigt som blockpolitiken förmodligen kommer att minska. Svårare uppgift finns inte. Men den måste lösas.  

Annons

 

10/ Du, som är socialdemokrat: Sörj inte. Organisera.

 

Sörj inte! Organisera och plantera. Foto: Privat.

Kommentar: Texten bygger på mitt inlägg i den eftervalsdebatt som tidskriften Tiden höll på ABF i Stockholm i tisdags.

 

 

 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy