Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt: Vågar du anta utmaningen?

Text: 

Det måste bli ett slut på akutlösningar och konstgjord andning som dessutom ofta slår väldigt orättvist i välfärden.

Kommunal, som organiserar väldigt många välfärdsarbetare och arbetsgivaren som är ansvarig för personal och verksamhet delar samma bild, att behovet av att anställa fler är stort men åtgärderna för att nå dit skiljer sig ofta markant.

Annons

Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen.

Bild: Staffan Björklund

Annons

De satsningar som inte är helt ovanliga är lönelyft - men bara för vissa, högre ersättningar – men bara för vissa, förbättrade arbetsvillkor – men bara för vissa och så vidare. Dessutom så möter jag allt för ofta medlemmar som beskriver en arbetssituation som är långt ifrån hållbar.

Det här gör mig upprörd, ledsen men också väldigt fundersam över vilken strategi som egentligen finns. För det finns väl en strategi? En hållbar och långsiktig strategi om hur fler ska kunna rekryteras till välfärden och hur fler ska vilja och orka arbeta kvar – eller?

Eftersom alla vet om de problem och utmaningar som finns så tänker jag inte upprepa mig i den här artikeln. Jag vill istället skicka ut en ärlig och hoppfull utmaning till alla er arbetsgivare inom välfärdsbranschen.

Vem antar utmaningen om en ordentlig och konkret välfärdsatsning? Vem kan presentera en strategi och en plan med ekonomiska satsningar som kommer att märkas för välfärdsarbetarna i deras vardag på arbetsplatsen? Som kommer att få dem att känna att här både vill, kan och orkar jag jobba heltid fram till pension. Här blir jag sedd och lyssnad på. Här kan jag utvecklas i min yrkesroll och min kompetens tas tillvara. Här kan jag känna mig trygg och jag har ork kvar till min familj och fritid efter jobbet.

Annons

Annons

Det finns många arbetsgivare men hittills allt för få lösningar. Och det är inte svårt. Faktiskt inte svårt alls. Men det krävs mod, beslut om ekonomiska prioriteringar och någon som håller i. Kunskapen har ni redan i er personal, de är proffsen så låt dem berätta vad som skulle krävas.

Hör gärna av er om ni är redo och har modet att anta utmaningen så kan vi hjälpas åt.

Det vore fantastiskt roligt – välfärden behöver dig som vågar gå före!

Malin Ragnegård,

avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Annons

Annons

Till toppen av sidan