Annons

Annons

Annons

Vill fira demokratins 100-årsdag genom att folkbilda mot antidemokratiska krafter

Text

Nästa år, 2019, är det 100 år sedan det slutgiltiga beslutet att införa allmän och lika rösträtt i Sverige fattades av riksdagen. Nästa år får vi fira hundra år av utveckling, framsteg och ökad jämlikhet. Ett stort jubileumsår för demokratin!

Men trots alla fantastiska framsteg och trots att vår demokrati fyller tresiffrigt är våra fri- och rättigheter ingenting som vi kan ta för givet. Den svenska rösträtten kommer att fira 100 år i en tid då förtroendet för folkstyret i försvagas, antidemokratiska krafter mobiliserar och fake news och aggressiva nättroll sprider lögner och tär på vår grundläggande tillit till varandra, samhället och demokratins förutsättningar. Den svenska rösträttens jubileum kommer firas i en tid och kontext där nazistiska organisationer sätter skräck i svenska kommuner med sin närvaro och hot om våld mot etniska grupper och oliktänkande, när nazistiska NMR bland annat ägnar sig åt propagandistisk skadegörelse nattetid på våra skolor med udden tydligt riktad mot mångfald och demokrati.

Annons

Annons

Rösträttens 100-årsdag kommer att firas i en tid då främlingsfientliga krafter flyttar fram sina positioner och SD – ett parti med rötterna i nazismen – är landets tredje största.

ABF och Brunnsviks folkhögskola föddes ur en och samma tanke – en tanke om att kunskapen måste vara fri och bildning tillgängligt för alla och en övertygelse om att kunskap är makt och att makten måste utgå folket. Folkbildningens betydelse för att vitalisera och demokratisera demokratin de senaste hundra åren kan inte överskattas. Många är vi som i studiecirklar, på kulturarrangemang och föreläsningar bildat oss om allt mellan himmel och jord, men inte minst bildat oss i demokrati och bildat oss en uppfattning.

På ABF brukar vi säga att folkbildning är demokratins självförsvar. Så i en tid då antidemokratiska krafter mobiliserar, är vårt svar lika självklart: bildning, bildning och bildning.

Därför vill vi gemensamt fira demokratins 100-årsdag genom att i konkret handling folkbilda mot antidemokratiska krafter. Vi startar därför omgående ABF Sörmlands jubileumsfond, där alla medel ska användas för detta syfte. Med start i januari och under hela våren kommer vi att utbilda tjugo folkbildare mot nazism i Eskilstuna. Syftet är att lägga grunden för ett regionalt och långsiktigt arbete där vi tar vårt ansvar för att berätta om nazismens historia, förintelsen och de övergrepp som skett och sker i nazismens namn – men också i fredliga strategier för att motverka nazismen och främlingsfientlighet.

Annons

Vi ser det inte bara som ett sätt att hedra detta demokratin jubileumsår, utan också och framförallt slå vakt om dess framtid och fortlevnad – stärka demokratins immunförsvar, skulle man kunna säga. Vi vill vara med och ta vår del av ansvaret, genom att också ge fler människor möjlighet att bilda sig och bidra. Vi välkomnar därför alla som delar vår grundsyn och vill ta en mer aktiv del i arbetet för alla människors lika värde och i arbetet mot nazism att söka kursen! Mer information finns på ABF Sörmlands hemsida.

Patrik Årman,

rektor på Brunnsviks Folkhögskola

Caroline Helmersson Olsson,

ordförande för ABF Sörmland 

Fredrik Pettersson,

ombudsman och chef för ABF Sörmland 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan