Annons

Annons

Annons

Triathlon

INSÄNT: Oskar Djärv nia i EM efter en stabil säsong

Text: 

Montage. Foto| David Pedregosa, Adam Kjellström, Jon Izeta.

Annons

Avestabördige triathleten Oskar Djärv hade en strulig säsong förra året med ett abrupt slut redan i juni på grund av en cykelkrasch i samband med träning, men nu är han återställd och tillbaka på banan. Säsongen 2018 började redan i februari med världscupdebut för landslaget i Kapstaden, efter en månads träningsläger nere i Sydafrika. Han slutade där 37:a efter att tyvärr legat med förkylning några dagar innan.

Efter några fler träningsläger i värmen och några mindre tävlingar på svensk mark så drog säsongen igång på allvar. Denna gång i Uppsala med första deltävlingen i Svenska Cupen. Oskar visade framfötterna tillsammans med sin lagkamrat Ludwig Fleetwood och kom in på en fin andraplats. Säsongen fortsatte utomlands med kontinentalcup (nivån under världscup), med tävling i Wuustwezel, Belgien och Larache, Marocko. Båda tävlingarna bjöd på riktigt hårt motstånd. I Marocko var det dessutom en tuff backe som skulle avklaras åtta gånger i hettan. Oskar var i form och tog en 12:e plats, sin bästa placering hittills internationellt.

Annons

Annons

SM i Gävle | Foto: Svante Djärv

Tillbaka på svensk mark för andra halvan av sommaren, när SM på tre distanser avgjordes med några veckors mellanrum. Sprintdistans (Borås), olympisk distans (Gävle) och medeldistans (Tjörn). Oskar lyckades tyvärr inte med sitt mål att upprepa sitt guld från 2016 på sprintdistansen utan kom fyra. Däremot överträffade han sina förväntningar på de andra distanserna och plockade hem dubbla silver. Båda efter riktigt hård kamp om guldet.

Som ganska ny på medeldistans valde han att sikta mot ett nytt mål; Europamästerskapen på medeldistans på Ibiza i slutet av oktober, drygt åtta månader efter att säsongen dragit igång. Oskar kom oerhört förberedd till EM på Ibiza redo att tävla sig till en fin placering. Det vackra vädret på ön byttes tyvärr mot storm och regn på tävlingsdagen och översvämningar gjorde att cykeldelen blev halverad. Detta var inte till fördel för Oskar vars starkaste moment ofta är cyklingen.

EM på Ibiza | Foto: David Pedregosa

Oskar höll ändå modet uppe och gjorde vad han kunde i regnovädret. Han tappade lite tid mot täten men var efter en stark simning och cykling ute på löpningen som fjärde man. Till skillnad mot löpningen (som är ett halvmaraton) på SM var han nu bättre förberedd på distansen och höll jämn och hög fart rakt igenom. Han tappade några placeringar men sprang i mål på en riktigt vass 9:e plats. Hans bästa placering internationellt och dessutom på sitt första Europamästerskap.

Annons

Annons

Så här säger Oskar själv om sin säsong:

”Riktigt härligt att lyckas fullfölja en så lång tävlingssäsong, några toppar och dalar har jag haft, de riktiga fullträffarna uteblev men är nöjd med att det varit så stabilt rakt igenom. Fick flera uppdrag i blågult, vilket har varit riktigt skoj. Förvånad över att det gått så bra att tävla på lite längre distanser i år, är därför riktigt nöjd med mitt SM-silver på medeldistans och att jag lyckades avsluta på topp med en 9:e-plats på EM. Ser redan fram emot nästa år!”

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan