Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Funderingar kring positiva och negativa ord

Värdeladdade ord

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

”Upp flyga orden tanken stilla står, ord utan tanke himlen aldrig når”, skrev William Shakespeare.

Att se till att orden får makt över tanken är en het önskan hos de som vill påverka samhällsutvecklingen. För vill man nå framgång måste man lägga rabarber på de positivt värdeladdade orden.

Rättvisa exempelvis. Alla är visserligen för rättvisa, det är få som kan tänka sig att komma ut som rättvisemotståndare.

Företrädare för fastighetsägarna säger sig vilja ha rättvisa hyror. De står upp för rättvisa hyror och en fri hyressättning tillsammans med de som en gång kallade sig för alliansen. Vad rättvisa hyror är för slags hyror är det inte lätt att förstå, men man kan misstänka att de är högre än nuvarande hyror.

Annons

Annars skulle den före detta alliansen och fastighetsägarna vara lite mera nöjda med de hyror vi har. Såvida de inte vill ha lägre hyror, men något sådant har hittills inte framskymtat.

Annons

Foto som visar en bok av William Shakespeare, publicerad 1623. Foto: AP Photo/Beth J. Harpaz.

Nu ställer L och C hårda krav på Löfven om att införa fri hyressättning så att rörligheten på hyresmarknaden ökar. Det förutsätter i sin tur att de som bor i en hyresrätt, även kallade insiders, slutar bo där så att alla bostadslösa outsiders kan flytta in istället.

Fri hyressättning är ingen frihetsreform för hyresgästerna. Det är en frihet för fastighetsägarna att sätta hyrorna själva.

Hyresgäster anses av marknadshyresförespråkarna betala ”konstlat låga hyror”. Nu vill de införa lite mera okonstlade, det vill säga högre hyror, så att hyresgästerna tvingas röra på sig. Ju högre hyror ju mer kommer rörligheten på hyresmarknaden att öka.

Frågan är väl snarar vart de ska ta vägen som inte har råd att bo kvar. Några måste ju offras på rörlighetens altare om det ska bli någon ökad rörlighet på hyresmarknaden.

Hyresreglering är ett annat omhuldat ord. Hyresregleringen avskaffades visserligen i mitten av 1970-talet men det för tanken till ryska brödköer och är därför ett populärt begrepp hos frihets- och rättvisekämparna i L, KD, M och C.

Bidrag är ett ord som bara förknippas med elände och utanförskap.

Annons

Annons

Avdrag däremot kan vara både ineffektivt och dyrt, men det förmodas ändå vara en bra grej.

Avdrag däremot kan vara både ineffektivt och dyrt, men det förmodas ändå vara en bra grej. Ingen är heller bekymrad över det ökade antalet avdragsberoende villaägare.

Marknaden har inte tagit på sig uppgiften att bygga bostäder till rimliga kostnader, det har heller ingen förväntat sig. Det är en uppgift som staten har tagit på sig.

Det står i grundlagen att "det åligger det allmänna att trygga rätten till bostad". Åligga är ett härligt ord som för tanken till ansvar och handlingskraft. Men ord utan tanke aldrig till himlen når.

Barbro Engman

ledare@daladem.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan