Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Företagarnas SD, M och KD, kan man säga eftersom sympatierna för de tre partierna är höga bland dem

Väljargruppers partisympatier

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

En ballong i vinden på Långholmen i Stockholm när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll vårtal 5 maj. Foto Pontus Lundahl / TT.

Bild: TT

Annons

SCB har detaljerade siffror i sin stora undersökning. I dem kan man se olika sorters grupper. Vi kan titta närmare på några.

Ta Sverigedemokraterna. I SCBs mätning redovisas partisympatier. De var för SD med 13,0 procent lägre än det väljarstöd som SCB redovisade (skattade) för partiet på 18,3 procent.

Ser man på gruppen företagare har SD sympatier på 18,3 procent (råkar vara samma siffra som totala skattade väljarstödet). Det är högre än i maj (på 17,4 procent) trots att SD i hela väljarkåren hade högre sympatier då, 14,7 procent (13,0 nu).

SD håller ställningen som företagarnas parti. Det hindrar inte att Jimmie Åkessons parti har höga sympatier bland arbetare, på 19,6 procent. Ser man på LO-medlemmarna är det ännu högre: 22,5 procent.

Annons

Apropå fackförbund har Miljöpartiet få sympatier bland LO-medlemmarna, 1,3 procent. Bland TCO-medlemmarna är de högre, 7,5 procent.

Annons

Riktigt höga är sympatierna för MP bland SACO-medlemmarna, 12,5 procent. Det är nästan tre gånger större än sympatierna för MP i hela väljarkåren, på 4,6 procent.

För Vänsterpartiet är tendensen liknande. Sympatierna för Jonas Sjöstedts parti bland alla väljare är 9,1 procent (skattade väljarstödet var 8,4 procent).

Bland LO-medlemmar är V-sympatierna 9,0 procent, vilket de också är bland TCO-medlemmarna. Bland SACO-medlemmarna är V-sympatierna 13,0 procent, tydligt högre än rikssnittet och sympatierna i LO- och TCO-grupperna. MP och V har uppenbarligen starka sympatier bland akademiker.

Liberalerna är också ett parti som vanligen har höga sympatier bland akademiker. L har 12,2 procent av SACO-medlemmarnas sympatier. Det är mer än dubbelt så högt som sympatierna för Liberalerna i hela väljarkåren på 5,6 procent (4,5 i skattat väljarstöd).

Likt MP har L lägre sympatier bland TCO-medlemmar, 5,3 procent, och riktigt lågt bland LO-medlemmar, 2,7 procent.

S kan glädja sig åt höga sympatier bland LO-medlemmarna på 40,9 procent. Det är tio procentenheter högre än partiets genomsnittliga stöd bland väljarna på 31,0 procent (skattat väljarstöd: 30,5). På den nivån är S-sympatierna bland TCOs medlemmar, 30,1.

Bland SACOs medlemmar är sympatierna för S 23,5 procent. Det kan tyckas vara lågt, men är de högsta sympatierna för något parti i SACO-gruppen. Näst högst sympatier där har M med 18,9 procent.

Annons

Numera har C höga sympatier bland SACO-medlemmar. Med 12,1 procent är det ungefär som L och marginellt mindre än MP eller V. Sympatin för SD i SACO-gruppen? Den är låg, 3,0 procent. I TCO är den 8,0 procent.

Annons

SD, med 18,3 procent, utmanar M bland företagare, där 12,8 procentenheter skiljer de två där M har 31,1 procent och är störst i gruppen. För ett halvår sedan hade M 35,8 procent i gruppen. KD har nu 8,3 procent av sympatierna i företagargruppen.

Det konservativa block, med M, KD och SD, som Åkesson brukar prata om har starka sympatier bland företagarna, 57,7 procent.

Det konservativa block, med M, KD och SD, som Åkesson brukar prata om har starka sympatier bland företagarna, 57,7 procent. Det är 19,2 procentenheter högre än de 38,5 procent som de tre partierna har i väljarkåren som helhet.

Företagarna är en konservativ väljargrupp, om man definierar M, KD och SD som konservativa partier.

De fem partier som i december var på väg att bilda regeringsunderlag, alltså S, MP, L och C och som skulle accepteras av V, ser ut att ha höga sympatier bland akademikerna i SACO med 73,3 procent. Det är betydligt mer än sympatierna för dessa fem partier i väljarkåren som helhet, på 59,9 procent.

De tre konservativa partierna, alltså M, KD och SD, har sympatier från nästan sex av tio företagare, medan de fem partierna i det som i december nästan blev nytt regeringsunderlag har sympatier från nästan tre fjärdedelar av akademikerna.

Den stora polariseringen mellan de M-, KD- och SD-sympatiserande företagarna och de med de tre rödgröna partierna samt C och L sympatiserande akademikerna har hamnat i skymundan i debatten.

Antagligen eftersom borgerliga opinionsbildare har fokuserat på stödet för S respektive SD bland LO-medlemmar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan