Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Örjan Fridner: Fackföreningar är kamporganisationer

Krönika: Kommunal och pengarna till S

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Visst överraskade Kommunals beslut många om att ta bort tre miljoner i årligt bidrag till S. Ordföranden Baudins motivering var tydlig:

-”Pengarna kommer till bättre användning om de stannar i Kommunal.”

Klarare underkännande av socialdemokraternas politik och organisation kan svårligen ges från auktoritativt håll.

Hur kan en sådan här situation uppstå att en viktig del av fackföreningsrörelsen, som 1889 grundade S, anser sig klara av de politiska uppgifterna bättre än det politiska parti de varit med om att bilda?

Kommunal är som bekant LO:s största förbund med över en halv miljon medlemmar varav 79 procent utgörs av kvinnor. Här finns yrken som vårdbiträde, undersköterska, miljötekniker, renhållningsarbetare, bussförare och lokalvårdare.

Annons

Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal. Foto: Jessica Gow / TT.

Annons

De överraskade tycks ha förträngt vad en av en av socialdemokratiska rörelsens största ideologer – Ernst Wigforss- sade i sitt 1 maj-tal 1962:

- Man tycks glömma att fackföreningarna kommit till som kamporganisationer och alltjämt så förblir.”

Detta gäller verkligen också i nådens år 2019!

Kanske Kommunal saknar kampen för jämlikhet i ett land där klyftorna vuxit mycket och där värnskatten skall tas bort av en S-ledd regering. Januariavtalets formuleringar om förändringar i arbetsrätten och fri hyressättning vid nyproduktion är andra tydliga tecken på nyliberalism som knappast kan tilltala Kommunal.

Partiet ligger i retorik och handling ljusår från Olof Palmes avslutning på partiledardebatten 1982:

"- Jag är demokratisk socialist med stolthet och glädje.”

Visst, Kommunal ser att Reformisterna har skapats inom S men det räcker uppenbarligen inte.

Partiet har nu - för att ta en bild från det gamla bondesamhället-åtagit sig rättarens roll att utföra vad patron säger. Hela upplägget - att genomföra två oppositionspartiers program- är inte bara demokratiskt anstötligt.

När nyliberalismens krafter tar över vad S-ministrarna skall stå för och utföra- måste uppkomsten av kritik, motkrafter och motstånd förstås, accepteras och hanteras.

Kommunals besked skall inte tolkas som en krigsförklaring men väl som forna tiders budkavle: Vak upp! Fara hotar! Vi kör själva om inte ni kan bättre!

Annons

Annons

Vi får aldrig svaret på huruvida det var ett strategiskt misstag som begicks när S antog januariavtalet. Däremot riskerar partiet att medverka till att landets nu andra största parti - SD - vinner på att arbetarrörelsen försvagas. Det är ett tecken i tiden att V och LO nu har en annan samtalston.

Partiledningen i S måste inse att det är andra tider som råder nu än till och med under Rosornas Krig. Kommunals besked skall inte tolkas som en krigsförklaring men väl som forna tiders budkavle: Vak upp! Fara hotar! Vi kör själva om inte ni kan bättre!

Partiet måste driva mer socialdemokratisk politik och helst med en demokratisk socialism-touch men absolut inte utgöra nyliberalismens företrädare på statsrådstaburetterna!

Örjan Fridner.

Bild: Robert Sundberg

Örjan Fridner

ledare@daladem.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan