Annons

Annons

Annons

De tjänar mest i Dalarnas kommuner

Ejendal tjänade 90 miljoner – stor intervju om framgångarna, stroken, jätteskatten och jakten

Han tjänar mest i Dalarna och betalar mest i skatt. Här berättar Per-Olof Ejendal, 69, öppenhjärtigt om sitt liv. Han är funktionshindrad men kan njuta av sina stora intressen ishockey och jakt, tack vare sina personliga assistenter.

– Jag fick min stroke när jag var 47. Hade jag inte fått den så hade jag haft ett väldigt trevligt liv med mycket pengar och mycket kontakter, säger Per-Olof Ejendal.

Text

Jaktintresserade Per-Olof Ejendal är funktionshindrad och har dispens från länsstyrelsen för att jaga från bilen. ”Jag sitter i baksätet av min Merca och har nedvevat. Sedan har jag dörren som stöd och skjuter”, säger han.

Bild: Kenneth Westerlund

Annons

69-årige Per-Olof Ejendal hade den högsta inkomsten under taxeringsåret 2018. Anledningen var att han fått utdelning från företaget och inkomster från en skogsfastighet och lantgård i Östergötland.

– Jag har en fantastiskt pension. Jag har ju lämnat över företaget till mina barn, säger han.

Han betalade också en ansenlig summa i skatt, 27 miljoner kronor, vilket var mest i länet.

– Det känns bra att man kan hjälpa till i den ekonomi som behövs i Sverige nu. Samhället har utgifter för skola, vård, omsorg och ishockey. Det ska betalas. Det är medborgarna som i första hand betalar in skatterna, oavsett vilka skatter det är, säger Per-Olof Ejendal.

Annons

Han har ett långt arbetsliv bakom sig. Han började arbeta i företaget Ejendals 1975. Han köpte företaget av sin far Valfrid och löste ut sina äldre systrar. På 1980-talet växte bolaget kraftigt. Ejendals hade hittat direktleverantörer av handskar i Kina och det gjorde att företaget kunde ha konkurrenskraftiga priser.

Annons

Det känns bra att man kan hjälpa till i den ekonomi som behövs i Sverige nu

Ett annat viktigt strategiskt beslut var att renodla tillverkningen och enbart satsa på skyddshandskar och skyddsskor, tidigare hade man exempelvis tillverkat skidhandskar och bröllopshandskar.

Att bolaget 2008 köpte ett finskt företag, som gör säkerhetsskor av märket Jalas, innebar ytterligare ett steg framåt.

Sonen Marcus drev till en början den finska verksamheten och Per-Olof den svenska. Han förklarar hur Marcus ville att de skulle dela upp ansvaret för koncernen:

– Sköt Leksand du farsan. Det är mer eller mindre självgående. I Jalas finns det mycket vi ska ändra på. Det kan jag göra. Det var en bra arbetsfördelning, säger Per-Olof Ejendal.

Ejendals säljer numera handskar och skor i Europa och Ryssland och en rad andra länder.

Per-Olof Ejendal började arbeta på Ejendals i januari 1975. I dag, 44 år senare, är han på plats på kontoret ett par timmar varje förmiddag.

Bild: Kenneth Westerlund

– Vi är störst på både skyddshandskar och skyddsskor i Skandinavien och börjar bli stora nere i Europa med Tyskland och Frankrike, säger Per-Olof Ejendal.

2017 hade företaget en omsättning på 1,3 miljarder kronor och en vinst efter finansnetto på 117 miljoner.

– Förra året var omsättningen 1,536 miljarder och resultatet det dubbla, säger han.

Annons

Jag fick min stroke när jag var 47. Hade jag inte fått den så hade jag haft ett väldigt trevligt liv med mycket pengar och kontakter

Annons

Per-Olof Ejendal investerar mest i aktier privat. Hans favoritaktier är Atlas Copco, Sandvik och Volvo.

– Så har det varit historiskt och nu. De känns säkra. Atlas Copcoaktierna fick jag av min far. Han köpte dem för 10 000 kronor och de är värda 45 miljoner i dag, säger han.

1997 gjorde han en annan investering och köpte en lantgård utanför Åtvidaberg.

– Det är ett fint ställe på 500 hektar. Skog och lantbruk brukar vara säkra papper speciellt för inflationen, säger han.

Ett par månader efter gårdsköpet inträffade katastrofen. Han fick en stor stroke och det tog ett år innan han var så återställd att han kunde leda företaget igen.

Per-Olof Ejendal är utbildad i Uppsala och i Reno, USA, vid University of Nevada. Han säger att hans ledarstil är hälften amerikansk och hälften svensk. Stetsonhatten har han ofta på sig.

Bild: Kenneth Westerlund

Han dricker lite kaffe och äter en macka inne på Ejendals kontor i Leksand. Där är han ett par timmar varje förmiddag. Han har inrutade rutiner. Efter besöket på kontoret lägger han sig i sängen och tittar på tv mellan 13 och 17. Då sätter han sig vid skrivbordet och "går igenom papper och kollar privatekonomin". Klockan 19 går han oftast och lägger sig.

Det finns ett par intressen som han håller fast vid – ishockey, fiske och jakt.

Varje match som Leksand spelar hemma är han på plats i sin loge.

Jaga kan han göra vid gården i Östergötland. Han är funktionshindrad och länsstyrelsen har gett honom dispens att jaga från bilen.

Annons

Annons

– Jag sitter i baksätet av min Merca och har nedvevat. Sedan har jag dörren som stöd och skjuter, säger han.

Älg, hjort, rådjur och vildsvin har han fällt.

– När vi är där och jagar brukar vi säga att skjuter på allting på fyra ben förutom igelkottar och ekorrar. Det är förbjudet, säger han.

Han är tacksam över sin goda ekonomi eftersom det ger honom möjligheter och underlättar för honom i vardagslivet.

– Det hjälper mig mycket i mitt handikapp. Jag har råd att ha en bil som är rymlig och har råd att ha lite extra assistenter. Det är väldigt viktigt för mig, säger han.

MISSA INTE: Här är hela listan över de som tjänade mest i Dalarna: Ejendal i topp av över 2 700 miljonärer.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan