Annons

Annons

Annons

Motorcykelsport

Läsartext
Posa besökte SPF Borlänges månadsmöte

Det låg ett skimmer av isrök i salen när en levande legendar, Per-Olof Posa Serenius, klev upp på scenen vid SPF Borlänges senaste månadsmöte.

Posa är femfaldig världsmästare i isracing och berättade om en osannolik karriär, omspännande i stort sett hela världen.

Detta är en läsartext.

INSÄNT. Posa Serenius är 71 år i dag och han kan se tillbaka på ett liv i cykelsadeln som började tidigt, och som omfattat i stort alla typer av mc-sporter. Men det är på isovalen han redan har gått till historien, denne tidigare brandman i Gävle, född i Hedemora.

Posa Serenius besökte SPF Borlänge. Foto: Privat

Annons

Annons

Posa har två individuella VM-titlar från 1995 och 2002. Dessutom tre lag-VM-guld. Han har deltagit i 32 VM-finaler och tog sitt sista SM-guld som 65-åring. För två år sedan var det färdigkört som 69-åring.

Posa har tävlat i enduro, roadracing, sidovagnslopp och speedway, men det var kampen på isen som till sist tog överhanden. Motståndare var oftast ryssar och det var också till Sovjet som turnerandet gick. Många tusen mil i flyg, bil och tåg tog Posa och hans kamrater från St Petersburg, via Moskva till avsides platser på andra sidan Ural.

– Det var spännande och lärorikt, berättar han.

– Man fick möta en massa människor och se platser man inte visste fanns.

Tävlandet pågick i många år, varvat vid besök i många europeiska länder och till och med ett besök i Las Vegas.

Idag bor Posa Serenius mellan Borlänge och Falun och njuter av att dela med sig av minnen och erfarenheter av ett liv som få har upplevt.

För den stora skaran SPF-are blev det en annorlunda eftermiddag och många var de som till sist samlades runt världskartan där Posa ritat in alla platser han tävlat på.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan