Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vi måste lagstifta så kontanterna blir kvar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är dags att sätta ned foten och i grundlagen tillföra det som behövs för kontanternas bevarande som ett giltigt betalningsmedel, skriver debattören. Foto: TT

Annons

Sverige har som enda land i värden sopat den äldsta formen av betalningssystem under mattan.

Trots att det är ett giltigt betalningssystem så är det ett ogiltigt betalningssystem om mottagaren vägrar att godkänna kontanter.

Mottagaren har i dagsläget rätten att skapa ett giltigt avtal med betalaren utan dennes samtycke till att inte få betala med kontanter.

Annons

Trots den kraftiga opinion som finns för att kontanterna skall finnas kvar, görs ingen lagstiftning för att kontanter alltid skall finnas och accepteras vid betalning.

Annons

Det är onekligen dags att sätta ned foten och i grundlagen tillföra det som behövs för kontanternas bevarande som ett giltigt betalningsmedel, som ingen kan avtala bort.

Att så sker inser jag dock vara ett önsketänkande, om kapitalet med bankerna i spetsen tillåts att i för stor omfattning styra den kommande utvecklingen.

Stig Wiklund

Stig Wiklund. Foto: Privat

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy