Annons

Annons

Annons

Falun

Läsartext
Ett annorlunda ungdomsprojekt i Falun

Bifrost – Fantasynoveller från Kopparberget, är en nyutgiven novellsamling skriven av tidigare studenter på Kristinegymnasiet, men som nu alla tagit studenten.

Omslaget och bokens illustrationer är gjord av fem elever på Lugnetgymnasiet Estetiska programmet Bild- och formgivning.

Detta är en läsartext.

Väsen består av Anna Westerlund, Disa Lindholm, Rebecca Andersson och Sabina Larnefeldt. Foto: Grim Nohrstedt

Annons

INSÄNT. Kortfattat är handlingen denna: en ung gymnasiestudent hittar en gammal bok som hon läser högt ur, utan att veta att hon då uttalar en uråldrig besvärjelse som öppnar Bifrost – en magisk portal på jorden som leder till portaler på andra världar ur den nordiska mytologin och dessa förgreningar av portaler är det som asarna kallade Yggdrasil, även om det också är ett faktiskt träd.

Annons

Novellsamlingen är en hyllning till Falun och de vindlande tunnlarna nere i gruvan.

Annons

Bakom boken står författarkollektivet Väsen som har fått utveckla sitt författarskap i en kreativ skrivgrupp som skolans kurator Grim Nohrstedt (tillika utbildad manusförfattare), har drivit som en del av skolans hälsofrämjande- och förebyggande arbete. Målet med detta projekt har varit att uppmuntra unga författare, och illustratörer och ge dem en chans att bli få ge ut en egen bok – alltså att bli författare och illustratörer ”på riktigt”.

Författarkollektivet Väsen består av: Anna Westerlund, Disa Lindholm, Rebecca Andersson och Sabina Larnefeldt, som skrivit var sin novell i boken.

– Det har varit fantastiskt roligt med en skrivgrupp på skolan, och det är tack vare Grim som allt det här har blivit av. Jag vill också uppmuntra andra skolor att starta egna skrivgrupper, säger Disa Lindholm.

– Det var så skönt att ha en plats på skolan där man kunde koppla bort all stress och bara fokusera på något roligt ett tag, det mådde jag väldigt bra av, säger Anna Westerlund.

– Det har verkligen varit en ynnest att få arbeta med dessa elever, och det har skänkt mig en stor glädje. De är verkligen helt fantastiska personer, med egna berättarröster och ett fint språkbruk. Dessutom har de en bottenlös fantasi som hela tiden överraskar och inspirerar. Skrivgruppen är en del av vår skolas hälsofrämjande- och förebyggande arbete, säger Grim Nohrstedt.

Annons

En illustration i boken Bifrost – Fantasynoveller från Kopparberget. Foto: Grim Nohrstedt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan