Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jenny Wennberg: Manstillägget på lönerna måste bort

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Under 2018 tjänade de svenska männen i genomsnitt 10,7 procent mer än de svenska kvinnorna. Om detta rapporterade Sveriges radio under tisdagen.

Kvinnor är underskattade, underbetalda och deras arbete osynligt, eller undervärderat.

Är du man? Grattis! Då får du 4,4 procent högre lön än dina kvinnliga kollegor bara genom att dyka upp på jobbet och vara man.

Könsgapet har minskat över tid mellan män och kvinnor, men i snigelfart. Att gapet minskat, kan delvis förklaras av att allt fler kvinnor släpps fram till chefsuppdrag. Men de kvinnliga cheferna är trots det få. Inte minst på de allra högsta positionerna i samhället. Det är inte alls konstigt. Samtliga strukturer i vårt samhälle arbetar emot kvinnor, både i det privata och på svenska arbetsplatser. Kvinnor i Sverige våldtas, utför majoriteten av det obetalda arbetet i hemmet, tar ut 80 procent av föräldraledigheten, blir på grund av sitt ständiga dubbelarbete oftare utbrända än männen, tvingas till ofrivillig anhörigvård, arbetar i yrken som konstant undervärderas lönemässigt och så vidare, och så vidare. Alla tillgängliga fakta visar att Sverige är en kultur inom vilken kvinnor diskrimineras, på alla plan.

Annons

Annons

Trots det sitter svenska män och gapar "inte alla män". Istället för att befordra kvinnor, säga nej till att medverka i helmanliga sammanhang, axla lika stor andel av arbetet i hemmet som sina kvinnliga partners, dela föräldraledigheten lika med sin partner och så vidare och så vidare.

Att kvinnor inte för länge sedan gjort revolution för att omstörta den rådande samhällsordningen är egentligen obegripligt. Och det är svårt att inte känna besvikelse över att #Metoo aldrig lyft till att bli den massrörelse för kvinnors rättigheter, på alla plan, som den faktiskt skulle kunna vara. Istället har #Metoo fastnat i att vara en rörelse centrerad kring sexuellt våld. Momentum finns för att pressa på för att skjuta fram kvinnans position i samhället. Att det är nödvändigt visar bland annat lönestatistiken.

För om statistiken rensas från faktorer som att vi på grund av rådande könsmaktsordning väljer olika utbildningar och yrken, återstår fortfarande ett lönegap på 4,4 procent mellan män och kvinnor som inte kan förklaras. Det är 4,4 procent som handlar om exakt samma strukturer som leder till att kvinnor utsätts för sexuellt våld. Och det gör för övrigt även faktorer som utbildning och yrkesval som ytterligare bidrar till löneskillnaderna. De är till stora delar ett resultat av de könsroller vi skolas in i.

Annons

Och var är regeringen när den behövs för övrigt? Vad avser Stefan Löfven göra åt att svenska män bara genom att dyka upp på sitt jobb och vara män får 4,4 procent högre lön än kvinnorna?

På Island lagstiftade man 2018 om ett förbud mot att avlöna kvinnor och män olika för samma arbete.

Det borde Sverige också göra.

För precis som vi fått svenskar att sluta slå sina barn med lagstiftning mot barnaga, och tvingat fram rimlig arbetsmiljö genom lagstiftning ifråga om detta, kan vi genom lagstiftning tvinga fram en arbetsmarknad där kvinnor inte får lägre lön av sina ofta manliga chefer bara därför att de är kvinnor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan