Annons

Annons

Annons

Mora

Vattnäs konsertlada gör opera tillgänglig för alla

I sommar ger Vattnäs konsertlada Siljansringen som är en uppsättning av Richard Wagners Rhenguldet, den första delen i Nibelungens ring. - Vi berättar den som om den vore nyskriven. Enligt grundtanken. Det kommer att handla om makten och ringen och kärleken, säger Anna Larsson, konstnärlig ledare.

Anna Larsson och Göran Eliasson är väl förtrogna med berättelsen om Nibelungens ring. Fotograf: Kjell Jansson.

Annons

När en meteorit för 380 miljoner år sedan slog ner i Rättvikstrakten bildades en enorm krater som i sin tur skapade ett unikt och vackert landskap, en ring av sjöar som vi idag kallar Siljansringen. Tänk dig nu att just där uppstod ett mystiskt skogsrike, befolkat av jättar, dvärgar och gudar och att de möts i en kamp om guld och herravälde. Då har du spelplatsen för sommarens operauppsättning i Vattnäs konsertlada.

I år spelas nämligen Siljansringen, en tolkning av Richard Wagners Rhenguldet, i operahuset utanför Mora. Det är en uppsättning som både Anna Larsson och Göran Eliasson, konstnärlig ledare respektive VD, är väl förtrogna med.

- Vi har medverkat i många "Ringar" runtom i världen, Göran och jag, säger Anna Larsson och berättar att Rhenguldet nästan alltid görs som nytolkningar i olika tappningar och inriktningar. Det blir då ofta ett skådespel för de redan invigda.

Annons

Annons

I år ger Vattnäs konsertlada Siljansringen, en tolkning av Richard Wagners Rhenguldet. Fotograf: Kjell Jansson.

Tanken att göra kvalitativ opera i konsertladan i Vattnäs, tillgänglig för alla, har funnits med från allra första början.

- Risken med det är att man inte får med dem som inte redan sett den, säger hon.

- Men vi berättar den som om den vore nyskriven. Enligt grundtanken. Det kommer att handla om makten och ringen och kärleken.

Tanken att göra kvalitativ opera i konsertladan i Vattnäs, tillgänglig för alla, har funnits med från allra första början. Den här uppsättningen blir, som Anna Larsson uttrycker det, en stor opera i närbild.

- Vi har haft det som kall hela tiden, säger hon, att besökarna ska komma nära scenen och oss sångare i en enkel miljö med högsta, högsta kvalité.

Årets uppsättning riktar sig även till en yngre publik. Fotograf: Kjell Jansson.

Årets uppsättning riktar sig dessutom till en yngre publik och görs tillgänglig för barn genom textremsor så att de lätt kan följa med i handlingen. Men Anna Larsson betonar att barnen bör vara gamla nog för att hinna läsa remsorna.

Annons

Inför sommarens sagoopera har man fått orkestrerat om i ladan intill Orsasjöns strand. Vanligtvis brukar det vara 90 musiker i orkesterdiket vid Wagneruppsättningen. Så många får inte plats i operaladan men det blir ändå mer än dubbelt så många musiker som det brukar vara, berättar Anna Larsson.

Annons

- Förra året hade vi 14 musiker, i år har vi 32. Och det låter helt fantastiskt.

Rhenguldet är den första delen av Nibelungens ring och hade sverigepremiär på Stockholmsoperan 1901. Att valet föll på just den när den ursprungliga beställningsoperan inte hann bli färdig i tid, är kanske inte så konstigt.

- Rhenguldet är en av våra absoluta favoritoperor, säger Anna Larsson.

Den åsikten tycks hon dela med många, föreställningarna är nästan alla slutsålda.

Lena de Veen

Fotnot:

Siljansringen, Rehnguldet spelas i Vattnäs Konsertlada 5, 7, 9 och 10 juli 2019.

Föreställningen har en paus och är totalt 3 timmar lång.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan