Annons

Annons

Annons

Sollerön

Läsartext
Intressant föreläsning om samer i Sockenstugan på Sollerön

Karl Lärkas Vänner samlade en stor skara åhörare i Sockenhuset på Sollerön tisdagen den 9 juli när Eskil Olsson från Gagnef utmanade bilden av samer som enbart ett nordligt folk.

Text

Detta är en läsartext.

Föreläsaren Eskil Olsson. Foto: Bus Gunnel Åkesson.

Annons

INSÄNT. Samer fanns även söderut så långt som ner till Mellansverige. Fynd från äldre samisk närvaro finns från förhistorisk tid och från medeltiden. Skriftliga belägg finns från 1600 och 1700-talen.

Myndigheterna ville fördriva samerna i Dalarna norrut, men allmogen hade gjort sig beroende av dem för olika sysslor. Därför protesterade såväl samer som sockenbefolkningen och staten tänkte om. 1730 fick samerna stanna som så kallade ”sockenlappar” som var en yrkesbenämning för arbeten som hantverk, slakt och rovdjursjakt. Dessa samer försvann senare som folkgrupp genom att de gifte dig med lokalbefolkningen.

Annons

Annons

På Sollerön slöts ett avtal 1748 mellan samer och fem bönder för att skjuta älgar och en samefamilj anställdes 1859 för att utrota rovdjur.

I dag är det många som härstammar från samerna utan att känna till det. Sentida forskning har påvisat samiska kulturyttringar i Mellansverige, något som dessförinnan var okänt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan