Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Satsa på barnskötare, elevassistenter, fritidsledare och lärarassistenter – det tjänar hela samhället på

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Från de allra första stunderna på förskolan till när eleverna ser fram emot sitt sista år på gymnasiet – och alla stunder däremellan. Förväntningar, hopp och även förtvivlan. Skolan är verkligen förknippad med många olika känslor.

Förskolan och skolan är bland det viktigaste att upprätthålla i ett jämlikt samhälle.

Förskolan och skolan är bland det viktigaste att upprätthålla i ett jämlikt samhälle, skriver Malin Ragnegård i sin debattartikel. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är i förskolan allt startar och det är i grundskolan det fortsätter för att sen, förhoppningsvis få ett lyckligt slut på gymnasiet.

Vi har en fantastisk förskola och skola i Sverige. Men tänk hur mycket bättre och ännu mer jämlik den skulle kunna bli. Tänk att ännu fler barn skulle kunna bli sedda, hörda och bemötta på rätt sätt om vi bestämde oss för att satsa.

Annons

Annons

Tänk att ännu fler barn skulle kunna bli sedda, hörda och bemötta på rätt sätt om vi bestämde oss för att satsa.

Självklart behövs det lärare, specialpedagoger och förskollärare. Men våra barn och ungdomar förtjänar även yrkeskunniga barnskötare, fritidsledare, elevassistenter och lärarassistenter.

Det är dålig politik att inte satsa på dessa yrkesgrupper som ofta är de som är närmast barnet. Som ser och hör, som tröstar, vägleder och som kanske är de vuxna som barnet och ungdomen väljer att anförtro sig till.

Det är dålig politik att inte satsa på dessa yrkesgrupper som ofta är de som är närmast barnet

Jag träffar ofta barnskötare på förskolor som är yrkeskunniga, stolta och tycker väldigt mycket om sina jobb – men de är trötta och frustrerade över för stora barngrupper i förhållande till antalet personal.

Inför varje terminsslut så träffar jag ofta oroliga fritidsledare och elevassistenter som inte vet om de har något jobb efter lovet. Många kompetenta pedagoger som endast blir anställda per termin eller läsår.

Samtidigt är det brist på förskollärare och lärare, och de som finns i verksamheten är ofta överbelastade.

Satsa på barnskötare, elevassistenter, fritidsledare och lärarassistenter – det tjänar hela samhället på

Annons

Kommunal menar att det är en stor samhällsvinst att satsa på de yrkesgrupper som är närmast våra barn och ungdomar. Att det behövs anställas fler för att förskolan och skolan ska kunna ge de allra bästa förutsättningarna till alla.

Ökade resurser ger även en bättre och hållbar arbetsmiljö som leder till en bättre kontinuitet då fler orkar och vill jobba kvar.

Jag vill uppmana alla er beslutsfattare att inte tänka kortsiktigt. Satsa på barnskötare, elevassistenter, fritidsledare och lärarassistenter – det tjänar hela samhället på.

För framtiden och jämlikheten.

Malin Ragnegård, avdelningsordförande

Kommunal Bergslagen

Annons

Annons

Till toppen av sidan